Neobična futuristička zahodska školjka (VIDEO)

Mnoge su se stvari promijenile posljednjih desetljeća, ali jedna stvar koja se gotovo uopće nije promijenila je zahodska školjka.

Mnogi stručnjaci objasnili su da su ljudska tijela predviđena da vršimo veliku nuždu u čučnju, ali umjesto toga, mi sjedimo na školjkama, što zapravo otežava pražnjenje. Tjelesne proporcije, ali i starosna dob znatno stvaraju probleme kod konvencionalnih školjki, zbog čega mnogi imaju problema s vršenjem nužde.

Orca Helix kreće se gore-dolje kako bi se lako sjelo na nju, ali i kako bi se spustila u prirodniji položaj za vršenje velike nužde.

Prije pet godina, izumitelj Ivan Gochko razmišljao je o problemima koje je imala njegova majka i počeo je raditi na novom dizajnu toaleta koji će riješiti te probleme.

Njegova prva zahodska školjka pomiče se gore-dolje, kako da bi se na nju moglo sjesti dok je u višem položaju, a onda se školjka spušta na razinu od 25 cm od poda. Ovaj model također se može nagnuti prema naprijed i 45 stupnjeva na svaku stranu. Također ima čistač za sjedište, bide mlaznicu i ultraljubičasto svjetlo za dezinfekciju.

No, ostvarivanje tih triju osi kretanja je skupo, a najvažnija je ipak vertikalna kretnja, pa je Ivan uveo Orca Helix, jednostavniji model koji se kreće samo gore-dolje, od 25 do 55 cm visine.

Ona ima nosivost do 140 kilograma i mijenja poziciju kroz 15 sekundi. To je elegantniji dizajn, s posudom koja se kreće gore-dolje oko cilindra koji obuhvaća vakuumsku pumpu i motore. Postavlja se na klasičan način, uz priključke za hladnu vodu i struju. Kako bi poboljšao razvoj i pokrenuo proizvodnju, Ivan je pokrenuo i crowdfunding kampanju.

Ovaj model i dalje ima uobičajene sanitarne značajke ugrađene u poklopac, kao što su automatsko čišćenje sjedala i korištenje ultraljubičastog svjetla za dezinfekciju. Orca Helix koristi patentiranu tehnologiju za ispiranje u vakuumu, koja bi trebala smanjiti i potrošnju vode za ispiranje.

Naravno, mnogi će se sjetiti „čučavca“, koji je svakako daleko jeftiniji i jednostavniji oblik. Međutim, „čučavci“ zahtijevaju i određenu fleksibilnost ljudi, što starije osobe, a i mnogi mladi danas nemaju. Orca Helix je ipak sofisticiraniji.

Naša tijela su dizajnirana tako da kada sjedimo ili stojimo, mišić puborectalis drži naš izmet unutra. Što smo bliže čučnju, ovaj mišić se opušta i lakše je obaviti nuždu.

Orca Helix doista jedna od najzanimljivijih inovacija u dizajnu toaleta u posljednjih sto godina. Cijena zasada još nije poznata, ali će zasigurno biti paprena.