Stolac nazvan Chairless Chair (stolac bez stolca) omogućuje sjedenje gdje god njegov korisnik poželi zahvaljujući opciji zaključavanja u željenoj poziciji.

Iako djeluje pomalo komično, ovaj izum švicarske tvrtke Noonee prvi je takav proizvod u svijetu. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju nosivih ergonomskih mehatroničkih naprava (WEMD).

U pogledu ovog „stolca“, tvrtka se fokusirala prije svega na radnike u tvornicama, odnosno ljude koji su konstantno u pokretu, ali su primorani raditi i u neuobičajenim položajima, što stvara veći umor i može dovesti do ozljeda. Naprava je već testirana na radnicima u nekim tvornicama.

Izvor: Audi MediaCenter

Neobičnu napravu čine tregeri identični onima na ruksacima, remeni oko struka i bedara te donjeg dijela koji okružuje radne cipele. Dijelovi egzoskeleta protežu se od prijelaza iz stražnjice u bedra, pa sve do stopala.

U trenutku kada se korisnik spušta u položaj za sjedenje, na dijelu egzoskeleta se aktiviraju mali „prekidači“ koji dovode do zaključavanja, pa je moguće sjedenje identično sjedenju u pravom stolcu.

Izvor: Audi MediaCenter

Egzoskeleti su postali vrlo učestale naprave koje se sve više proizvode, a ideja je da u budućnosti određeni oblici strojeva i ljudi budu sklopljeni u jednu cjelinu, kako bi lakše i sigurnije vršili određene poslove.

Neke od ovakvih naprava već se duže vrijeme koriste za pomoć hendikepiranim osobama, dok su druge namijenjene običnim ljudima kako bi im se olakšalo kretanje ili rad.