Žitelji Los Angelesa probudili su se u petak ujutro kako bi vidjeli nekoliko promotivnih lokacija ukrašenih slikama dvojice poznatih zlostavljača djece – bogatog financijera Jeffreyja Epsteina i holivudskog redatelja Romana Polanskog – umjesto lica Brada Pitta i Leonarda DiCapria, koji se nalaze na originalnim plakatima.

Brad Pitt i Leonardo DiCaprio nisu glavna atrakcija novog filma Quentina Tarantina pod naslovom Once Upon a Time … in Hollywood (Jednom u Hollywoodu), jer je ulični umjetnik po imenu Sabo zamijenio njihova lica onima optuženih seksualnih predatora, milijardera Jeffreyja Epsteina i osuđenog bjegunca te filmskog redatelja Romana Polanskog.

Plakati su okićeni i prigodnim alternativnim nazivom filma – Once Upon a Time … in Pedowood (Jednom u Pedowoodu).

Film koji je promoviran na izvornim ogromnim plakatima u Picu i La Cienegi, u Los Angelesu, pojavio se u kinima u četvrtak navečer. Nekoliko sati kasnije, cijela ulična ekipa izašla je u mrak noći da postavi izmijenjene plakate na autobusnim stanicama, klupama, itd., napisao je Hollywood Reporter.

Umjetnik po imenu Sabo stoji iza ovog djela, a kaže da je usmjeren protiv Hollywooda koji je prigrlio Polanskog, iako je ovaj priznao krivnju za silovanje maloljetne djevojčice 1977. te Epsteina, koji trenutno čeka suđenje u zatvoru na Manhattanu nakon što je optužen za seksualnu trgovinu maloljetnicama početkom srpnja.

Dok je Polanski, koji je režirao poznate uratke Kineska četvrt i Pijanist, pripadao samoj holivudskoj zajednici, ali je izbačen s Akademije filmskih umjetnosti 2018., tajkun Epstein je često viđan s holivudskim zvijezdama.

Zanimljivo, jedan plakat prikazuje sliku Woodyja Allena umjesto Polanskog, budući da je i Allen optužen da je zlostavljao svoju pokćerku Dylan Farrow kada je imala sedam godina.

Epstein i Woody Allen na jednoj od reklama | Izvor: Hollywood Reporter

Sabo je rekao kako smatra da bi svi trebali „dijeliti reklamni pano kako bi istaknuli problem koji desetljećima potresa Hollywood: zlostavljanje djece.

On je također objasnio da je jedan od najzloglasnijih zločina 20. stoljeća podcrtaoOnce Upon a Time … in Hollywood, gdje Margot Robbie glumi Sharon Tate, pravu glumicu i prvu suprugu Polanskog, koja je bila žrtva ubojstava iz 1969. godine. koje su počinili sljedbenici zloglasnog vođe kulta Charlesa Mansona.

Alternativni plakati ubrzo su skinuti.

Prije više od 40 godina, Polanski, koji se nadao da će dobiti uvjetnu kaznu nakon što se izjasnio krivim za spolni odnos s maloljetnicom, pobjegao je u Francusku prije izricanja presude, nakon što je saznao da ga sudac želi zatvoriti.

Epstein se izjasnio da nije kriv u slučaju trgovine maloljetnicama, pri čemu je optužen i za seks s maloljetnim djevojčicama, pod izlikom da su mu one pružale masaže. Sudac Richard Berman prošlog je tjedna odbacio zahtjev financijera za puštanje uz jamčevinu od 100 milijuna dolara. Berman je ukazao na rizik da će Epstein iskoristiti svoje ogromno bogatstvo za bijeg, kao i da će se i dalje prepustiti svojoj „nekontroliranoj“ seksualnoj fiksaciji s mladim djevojkama.