Neobični prirodni dodaci za poboljšanje kvalitete zemlje u organskom vrtu

Za uspješan organski vrt, iznimno je bitno da je zemlja snabdjevena sa svim potrebnim nutrijentima, te da su biljke zaštićene od štetnih utjecaja i bolesti. Donosimo vam nekoliko savjeta kako pomoći kvaliteti svog vrta s jednostavnim metodama koristeći svakodnevne nusproizvode ljudske potrošnje.

Čaj

Aerirani kompostirani čaj jedan je od mnogih načina na koje možete poboljšati kvalitetu vašeg tla. Ostaci čaja puni su sitnih mikroorganizama poput korisnih aerobnih bakterija, protozoe, nematoda i gljivica koje pogoduju plodnosti tla. Pored toga, ovo je jednostavna i jeftina metoda koju možete pripremiti kod kuće. Sve što vam je potrebno su iskorištene vrećice čaja, no morate paziti da su same vrećice od organskog materijala, poput papira koji je razgradiv. Čaj sadrži hranjive supstance za biljku, te ujedno zadržava vlagu i efikasno potiskuje korov. Sadrži tanin koji pomaže biljkama da budu otpornije i zdravije.

Talog od kave

Zbog velike količine dušika, talog kave je idealan za podizanje udjela dušika u tlu. On pomaže u rastu biljke. talog kave također sadrži i fosfor te kalij, koji su uz dušik osnovni sastojci kvalitetnog gnojiva.

Kore banane

Kore banane ubrajaju se u jedna od najboljih gnojiva, imaju visok udio kalija, fosfora i kalcija, kao i drugih minerala ključnih za kvalitetno tlo. Najbolje je koru raskomadati i zakopati ju do 10 centimetara u dubinu.

Ljuske jajeta

Ljuske su prepune kalcija. Smrvite ih i pospite po tlu. Posebno pogoduju biljkama poput rajčica, gdje spriječavaju truljenje listova. Ujedno smanjuju i kiselost tla. Osim samih ljuski, može se koristiti i voda od kuhanja jaja. Prilikom kuhanja, ljuske ispuštaju kalcij u vodu. Pustite da se voda ohladi i slobodno zalijevajte biljke s tom vodom.

Školjke

Školjke imaju visok udio kalcijevog karbonata, te pomažu tlu da ne bude kiselo. Smrvite ih i pospite po tlu, one će s vremenom i dugoročno ispuštati kalcij u tlo.

Riblji ostaci

Iz nekog razloga, ribe su bogate nutrijentima koji posebno pogoduju biljkama. Od ribljih ostataka možete napraviti vlastito gnojivo, ili ih jednostavno zakopajte u tlo da istrunu prirodnim putem.

Pepeo

Drveni pepeo sadrži mnogo alkalnih (lužnatih) tvari, čime smanjuje kiselost tla. Sadrži i kalcij te kalij.

Aspirin ili andol

Acetilsalicilna kiselina, koja je glavni sastojak ovih lijekova blagotvorno djeluje na zdravlje biljaka te ubija štetne bakterije. Smrvite i ubacite jednu tabletu u pet litara vode. Pošpricajte svoje biljke ovom otopinom jednom svaka tri tjedna. To će pomoći u jačanju imunološkog sustava biljke. Salicilna kiselina stvara se prirodnim putem u biljkama, no u vrlo malim količinama. Aspirin i andol rade se od istih tvari. Osim što jača imunološki sustav, može stimulirati i cvjetanje.