Neplodno ogoljeno zemljište oživjelo nakon istovara 12 tona narančine kore

Foto: Daniel Janzen / Winnie Hallwachs

Iznenađujuće otkriće dospjelo je u medije nakon što su znanstvenici shvatili da je zaustavljeni eksperiment započet početkom 90-ih uspio, piše Science Alert.

Godine 1997. znanstvenici Winnie Hallwachs i Daniel Janzen sa Sveučilišta Princeton započeli su s provedbom plana prema kojem su željeli istražiti može li se oživjeti i oporaviti siromašno i opustošeno tlo u jednom nacionalnom parku.

Za pomoć su se obratili jednom proizvođaču narančinog soka u Kostarici. S druge strane, tvrtka Del Oro složila se da donira dio zemljišta koje se željelo iskoristiti za eksperiment te je na njemu istovareno 12 tona narančine kore. Pritom treba naglasiti da su naranče tada bile mnogo različitije od ovih danas, po pitanju uzgoja.

739 orange peel 3
© Daniel Janzen & Winnie Hallwachs

Iako je projekt dobro započeo, nije dugo potrajao. Konkurentska tvrtka tužila je Del Oro da uništavaju park, a sud se složio s time te prekinuo eksperiment.

Otada je prošlo oko 15 godina, međutim narančine kore koje su istovarene učinile su čudo.

Godine 2013. ekolog Timothy Treuer s istog sveučilišta odlučio se na provođenje odvojenog eksperimenta, a slučajno je, tražeći pustoš i neplodno tlo, pronašao  upravo lokaciju na kojoj su odložene narančine kore.

Na tom mjestu danas se nalazi gusto raslinje, a u usporedbi s okolnim područjem, tlo je vrlo plodno te je na njemu niklo mnogo vrsta stabala.

Znanstvenici još uvijek istražuju kako je u tako relativno kratkom periodu moglo doći do drastične promijene, ali se i nadaju da bi to moglo stvoriti nove projekte oživljavanja tla.