Neprisutnost očeva u odgoju djece pospješuje siromaštvo, nasilje i kriminal

Redovan kontakt sa očinskom figurom potiče kognitivne vještine poput razmišljanja i razvoja govora, te smanjuje delinkventno ponašanje kod djece. Voditelj Centra za društvenu pravdu u Velikoj britaniji, Andy Cook, upozorio je da sve veći trend odrastanja djece bez očeva poprima oblike epidemije, gotovo polovica djece koja se danas rađaju neće živjeti sa oba roditelja dok budu imali 15 godina.

Prema njegovim riječima, Velika Britanija treba kulturološku promjenu gdje će očevi biti smatrani ključnim elementom u životu svoje djece, umjesto „nepotrebnog dodatka“.

Tijekom posljednjih 40 godina, nagli porast rastavljenih obitelji najviše je poharao živote siromašne djece. Odnos kojeg djeca imaju s ocem utječe na njihovo samopouzdanje, uspjeh u školi, te hoće li biti u mogućnosti održavati sretnu i dugotrajnu vezu kad budu odrasli.

Cook priznaje da veze ne mogu uvijek funkcionirati, ali kaže da bi kulturološka promjena u društvu mogla smanjiti učestalost raspada obitelji, i pritom smatra da očevi imaju ključnu ulogu u odgoju djece.

Bivša vlada Davida Camerona namjeravala je uvesti politiku kojoj bi cilj bio sprječavanje porasta broja rastava, no preuzimanjem premijerske pozicije od strane Therese May, ta ideja je odbačena.

Koncept se temeljio na ideji da dječje siromaštvo nije samo u nedostatku novca, naglašavajući raspad obitelji, te druge faktore, poput zaduživanja i ovisnosti kao bitne faktore. Kritičari su tvrdili da bi taj program stigmatizirao samohrane roditelje.