Neprocjenjiva umjetnina uništena amaterskom restauracijom

Nedostatak zakonske regulative po pitanju restauracije umjetnina pokazao se velikim problemom  u Španjolskoj, i to ne prvi put. U javnost je tako izašao neuspjeli pokušaj restauriranja umjetničkog djela iz prošlosti, a riječ je o slici „Bezgrešno začeće“ koju je naslikao barokni slikar Bartolomé Esteban Murillo, i koja je nova u nizu djela unakaženih amaterskim prepravcima bojom i kistom.

Privatni kolekcionar iz Valencije navodno je globljen jer je angažirao lokalnog restauratora namještaja da mu popravi spomenutu sliku na kojoj je napravio štetu svojim radom, a potom rezultat je taj da je lice Djevice Marije  slikanjem iz dva pokušaja dovedeno do neprepoznatljivosti.

No, ovo nije prvi takav slučaj u Španjolskoj. Prije osam godina je svećenik iz španjolskog gradića Borja angažirao jednu svoju župljanku bez ikakvog iskustva da restaurira fresku Isusa na crkvenom zidu što je rezultiralo urebesnom žvrljotinom čija fotografija se proširila svijetom i dobila naziv „Krist Majmun“.

Prema riječima španjolskih restauratora, najveći problem je što u toj zemlji nije zakonski definirano tko se smije baviti restauratorskim, što vrlo lako može dovesti do katastrofalnih rezultata po neprocjenjive umjetnine.