Neprofitna organizacija namjerava rekonstruirati vikinški brod izgrađen u Norveškoj 900. godine

Ostaci broda Tune u Vikinškom muzeju u Oslu. | © Odins Trasure

Vikinški brod nazvan Tune, bio je prvi takav objekt koji je pronađen na iskopinama, a ujedno je i jedan od najočuvanijih takvih brodova koji danas postoje.

Brod je pronađen na farmi Haugan na otoku Rolvsøy, u današnjoj župi Tune, zbog čega je i dobio takvo ime. Drevni brod izvučen je ispod humka 1867. godine, zahvaljujući Olufu Ryghu, jednom od osnivača arheologije u Norveškoj.

Prema očuvanim ostacima, procjenjuje se da je Tune bio dugačak oko 22 metra i širok oko 4 metra te da je vjerojatno imao 12 redova vesala. S obzirom na oplatu i trup broda, te općenito grubu konstrukciju, vjeruje se da je brod izgrađen oko 900. godine.

Od novoosnovane tvrtke Tuneksipet Drift AS, došla je inicijativa prema kojoj bi se ovom brodu vratio nekadašnji sjaj. Projekt je to prema kojem se namjerava u potpunosti rekonstruirati čitav brod kako bi se mogao koristiti na rijeci Glomma u Norveškoj gdje bi turistima pružio tračak „vikinčke avanture“, stoji na stranici Odins Treasure.

Replika broda trebala bi biti izgrađena u Fredrikstadu, a to bi trebalo biti učinjeno od originalnih materijala uz korištenje i originalnih alata, kako bi se stvorio dojam izvornog vikinškog okruženja kod izgradnje ovakvog broda.

Projekt rekonstrukcije vodit će iskusni brodograditelj Geir Magne Røvik u suradnji sa znanstvenikom i arheologom Knutom Paascheom. Dvojac je već uspješno odradio sličan projekt s brodom Oseber u Vestfoldu.

Pored samog broda tako se namjerava i odraditi svojevrsna predstava za javnost, koja će obuhvaćati i samu izgradnju broda u vikinškom stilu. Svi radnici koji će sudjelovati na izgradnji nositi će vikinšku odjeću, a turistima će biti omogućeno da posjete brodogradilište te da se okušaju u nekim od vještina svojstvenih Vikinzima.

Ovaj brod je dijelom norveške kulturne baštine, a njegovo očuvanje prepoznaje tu važnost u povijesti. Ponovno stvaranje vikinškog broda Tune ne samo da odaje poštovanje za postignuća Vikinga, već također nadahnjuje naše buduće generacije tradicijskih graditelja brodova,“ navode osobe koje stoje iza projekta.

Geir Magne Røvik | © Odins Treasure

Prema izvornim ostacima već je izrađen virtualni 3D model, koji bi trebao pomoći u rekonstrukciji broda. Zanimljivo je i da je osmišljena mobilna aplikacija koja će profesorima i učenicima omogućiti da koriste ovaj model u učenju povijesti.

Autor: Tribun