Neredi u Berlinu: 123 policajca ozlijeđena, 86 uhićenih

May 1.

Barem 123 policajca su ozlijeđena te 86 izgrednika uhićeno uslijed nereda koje su izazvali radikalni ljevičari u glavnom gradu Njemačke. Neredi traju već danima, dok je ovaj vikend obilježen najvećom eskalacijom nasilja od kako su neredi počeli.

Oko 3.500 radikalnih ljevičara sukobilo se s policijom u kvartovima Friedrichshain i Kreuzberg. S druge strane je bilo oko 1.800 pripadnika snaga reda.  Prema drugim, neslužbenim informacijama, izgrednika je bilo možda i 7.000.

Neredi u Berlinu započeli su pored zgrade koju su anarhisti do nedavno koristi kao ilegalni skvot. Kao što smo već nedavno pisali, anarhisti i pripadnici radikalnih ljevičarskih skupina, godinama su koristili taj prostor kao mjesto okupljanja, te su ilegalno u njemu boravili. Odlukom vlasnika zgrade policija je deložirala „ilegalne stanare“, nakon čega su nastali neredi koji traju već danima.

Ovaj vikend obilježila je do sada najveća eskalacija nasilja, izgrednici su bacali kamenje, boce i pirotehniku na policiju, razbijali su automobile, kao i izloge okolnih trgovina, na što je policija odgovorila suzavcem te uhitila one najagresivnije.

Iako je policija objavila da su neredi prestali oko 11 navečer u subotu, sukobi s organima reda su se i dalje nastavili u noć, ambulante hitne pomoći imale su pune ruke posla pružajući prvu pomoć kako policajcima tako i izgrednicima.

Gradonačelnik Berlina, Michael Müller, umjereni ljevičar, predložio je mirno rješenje krize, zagovarajući da „svi zajedno sjednu za stol i dogovore se oko budućeg korištenja skvota u Rigaer Strasse“, na što je uslijedila burna reakcija njegovih političkih oponenata koji smatraju da je policija i općenito vlast preblaga prema radikalnim ljevičarima i njihovim nasilnim ispadima diljem Njemačke.

Izvor: RT