Neredi u Stockholmu: razbojstva, provale, zapaljeni automobili, kamenovanje policije, napadi na prolaznike

U ponedjeljak navečer izbili su snažni neredi u štokholmskom predgrađu Rinkeby, u kojem 90 posto populacije čine osobe imigrantskog porijekla. Neredi su izbili samo nekoliko sati nakon što je švedski premijer u izjavi napao američkog predsjednika Trumpa zbog povezivanja masovne imigracije sa porastom nasilja u Švedskoj.

Prema riječima novinara koji su svjedočili neredima, situacija na terenu ličila je na ratnu zonu. Zapaljeno je mnoštvo automobila, provaljeno i opljačkano desetak trgovina. Na udaru se našla i policija koja je morala uzmaknuti pred podivljalom ruljom, te su čak pucali u zrak u znak upozorenja nakon što je skupina od tridesetak nasilnika kamenjem zasula policijsku patrolu na obližnjoj benzinskoj postaji.

Naši službenici napadnuti su od strane mnoštva ljudi, mnogi su nosili maske, te su bacali kamenje na policajce. Naši službenici su osjetili da se nalaze u pogibeljnoj situaciji, te su morali pucati kao znak upozorenja“, izjavio je glasnogovornik policije Lars Bystrom.

Neredi su počeli zbog uhićenja nepoznatog prijestupnika na obližnjoj stanici podzemne željeznice. U neredima je nastradalo i nekoliko prolaznika od kojih su neki završili u bolnici zbog zadobivenih ozljeda uslijed napada skupine nasilnika.

Izvor: Breitbart, Expressen