Nesanica povećava rizik od pretilosti

Nedostatak sna i pretilost već odavno se dovode u međusobnu vezu, a uglavnom se smatralo da je krivac noćni unos hrane. Međutim, nedavno istraživanje pokazalo je da je poveznica ipak nešto značajnija od samih kasnih zalogaja.

Istraživanje je pokazalo da nedostatak sna značajno utječe na metabolizam čovjeka, te mijenja sposobno pohrane masti.

Pretilost je jedna od pošasti modernog vremena, a ponajviše zahvaljujući nezdravim životnim navikama, u što spadaju prehrana, fizička aktivnost i spavanje.

Znanstvenici su prikupili uzorke masti, mišićnog tkiva i krvi od 15 zdravih osoba, i to su učiniti dva puta, jednom nakon nedovoljno sna i jednom nakon što je osoba prospavala čitavu noć. Cilj je bio odrediti promjene u metaboličkim aktivnostima.

Rezultati su pokazali da nedostatak sna utječe na metabolizam tako što mijenja masne stanice i omogućava im da prikupljaju i absorbiraju više lipida. Uočena je i niža razina proteina u mišićnom tkivu odgovornom za izgradnju i održavanju mišićne mase. Također je uočeno povišenje temperature asocirano s dijabetesom tipa 2 nakon neprospavane noći.

Ovi rezultati pokazali su da san ima nezamjenjivu ulogu ne samo u očuvanju energije, već da dovoljno sna može potencijalno smanjiti rizik od pretilosti.