Kako su nestali brodovi, tako je nestala i imigracija

Dokaz da su brodovi raznih nevladinih organizacija bili glavni uzrok silnog dolaska imigranata morskim putem u Italiju je upravo činjenica da čim su nestali ti isti brodovi uslijed aktivnog pristupa libijske obalne straže, drastično se smanjio i priljev imigranata.

Već drugi tjedan za redom zabilježen je velik pad broja „spašenih“ pridošlica. Ovog tjedna u Italiju je pristiglo njih 597, dok ih je prošli tjedan pristiglo 1.646, a dovoljno je prisjetiti se da su prije toga dolazile tisuće njih dnevno, i to uglavnom brodovima već spomenutih organizacija, koje se posljednje vrijeme opravdano sumnjiči da su bile u dosluhu s krijumčarima ljudi, te su služili kao taksi služba preko Mediterana.

Dok su brodovi operirali, svakodnevno je u Italiju pristizalo i do 6.000 imigranata, a tijekom cijele ove godine na taj način je pristiglo 124.863 ljudi.

Pad je zabilježen i u Grčkoj, gdje ih je ovog tjedna pristiglo 458 u odnosu na 838 prošlog tjedna. Većina ih dolazi iz slijedećih zemalja; u Italiju dolaze uglavnom državljani Nigerije, Bangladeša, Gvineje, Obale Bjelokosti i Gambije, a u Grčku iz Sirije, Iraka, Konga, Pakistana i Afganistana.

Dramatičan pad zabilježen i na bugarsko-turskoj granici gdje je tijekom cijelog ovog mjeseca zabilježen samo jedan neovlašteni prijelaz granice. Rezultat je to angažiranja preko 600 vojnika, koji su zajedno s nadzornom opremom pristigli nadzirati granicu s Turskom.


Widget not in any sidebars

Autor: Tribun