Interni izvještaj UN-a otkrio je kako su milijuni dolara namijenjeni programima zbrinjavanja izbjeglica u Ugandi vjerojatno potrošeni u privatne svrhe članova vlasti koji su prenapuhali broj izbjeglica u zemlji.

Unutarnja služba za nadzor (OIOS) otkrila je veliki broj preuveličanih računa, prijevaru oko broja izbjeglica i neslaganja programa zbrinjavanja izbjeglica u Ugandi s pravilima UN-a.

Oko 11 milijuna dolara bilo je predviđeno za izbjeglice iz Južnog Sudana, čija je brojka u Ugandi namjerno prenapuhana za nekoliko stotina tisuća, prenosi Daily Express. Iz UN-a strahuju da su vlasti razliku novca potrošili u privatne svrhe.

Kao primjer takvog slučaja, navodi se parkiralište ispred Ureda premijera Ugande, koje je navodno izgrađeno korištenjem UN-ovog novca namijenjenog Sudancima.

OIOS navodi i kako je čak 7.6 milijuna dolara namijenjenih za vodoopskrbu u Ugandi zapravo preplaćena svota.

Dio izvještaja navodi i kako je desetak članova vladinog osoblja godišnje primilo oko 280.000 dolara. Međutim, iz premijerovog ureda nisu mogli pružiti nikakvu dokumentaciju o tome da dotični ljudi doista i rade na UNHCR-ovim projektima.

Pored toga, ustanovljeno je i da je UNHCR dao „partnerskoj“ tvrtci oko 7.9 milijuna dolara za izgradnju 1200 kilometara cesta, unatoč tome što dotična tvrtka „nema iskustva u izgradnji cesta.

Iz UNHCR-a kažu kako su aktivnosti po pitanju rješavanja ovih problema navodno započele i prije nego je izvještaj javno objavljen.