Rastuće cijene prirodnog plina ozbiljno su utjecale na europski energetski sektor, tjerajući mnoge tvrtke s tržišta i izazivajući bankrote. Postrojenja za gnojivo, koja koriste prirodni plin kao sirovinu, također su zabrinuta zbog povećanih troškova. Ove tvornice bile su važan izvor CO2.

Britanska kriza ugljičnog dioksida, koja je ugrozila medicinsku, nuklearnu i prehrambenu industriju, već se jako osjetila u Europi, prema jednom od najvećih svjetskih distributera plina, Nippon Gases.

Svijet se široko koristi ugljičnim dioksidom za hlađenje u nuklearnim elektranama, za konzerviranje hrane, za klanje omamljenih životinja, pa čak i za proizvodnju gaziranih pića.

CO2 se obično dobiva kao nusprodukt tijekom proizvodnje gnojiva, amonijaka ili alkohola. Plin emitiraju i elektrane. Dok se ekolozi bore protiv ovih emisija i pokušavaju ih smanjiti na nižu razinu, pročišćeni CO2 ostaje vrlo koristan proizvod.

Kemijske tvrtke koje imaju posebnu opremu, a ne elektrane, imaju zadatak proizvesti ‘siguran’ CO2, koji se zatim koristi u prehrambenom i medicinskom sektoru.

Velika Britanija ostaje jedan od najvećih korisnika CO2 u Europi. Ona se oslanjala na dvije tvornice gnojiva ‘CF Industries’ na sjeveru Engleske kako bi zadovoljila rastuće potrebe za gaziranim pićima i mesom.

Međutim, dramatičan porast cijena prirodnog plina nedavno je potaknuo zatvaranje ovih tvornica, kojima je bilo potrebno gorivo za rad.

Britaniji, koja je nekada dobivala oko 60% svog CO2 iz ova dva pogona, nije preostalo ništa drugo nego se osloniti na manje tvornice i uvoziti CO2 iz Skandinavije i Nizozemske.

Nalet cijena prirodnog plina osjetio se na cijelom kontinentu, pa problem s postrojenjima koja proizvode CO2 sada pogađa više zemalja nego samo Veliku Britaniju.