Najveći britanski trgovački lanac mješovitom robom, Tesco, pridružio se konkurentima Asdi, Morrisonsu i Aldiju uvodeći ograničenja na kupnju povrća zbog nestašica opskrbe, objavila je tvrtka u srijedu.

Tesco je rekao da je odlučio ograničiti prodaju rajčica, paprika i krastavaca na tri komada po osobi. Tvrtka je napomenula da uvodi ova ograničenja kao mjeru predostrožnosti, kako bi osigurala da više ljudi dobije robu koja im je potrebna.

Niskobudžetni lanac supermarketa Aldi također je postavio “privremeno” ograničenje na tri artikla ovog povrća. Asda je ograničila kupnju na tri po osobi za osam proizvoda, uključujući brokulu i maline, dok je Morrisons ograničio kupnju na dva po osobi za četiri proizvoda, uključujući brokulu.

Analitičari kažu da trenutni problemi proizlaze iz dva razloga. Prvo, dobavljači u Maroku i Španjolskoj, najvećim izvorima svježeg povrća za Veliku Britaniju zimi, prošli su mjesec patili od niskih temperatura, kiše i poplava, što je prekinulo berbu i zaustavilo isporuke. Drugo, poljoprivrednici u Ujedinjenom Kraljevstvu bore se za napajanje svojih staklenika zbog rasta cijena energije.

Prema British Retail Consortiumu, koji predstavlja sve glavne britanske supermarkete, ograničenja opskrbe će vjerojatno trajati “nekoliko tjedana”, sve dok ne počne sezona rasta i trgovine pronađu alternativne dobavljače. Britanska državna tajnica za okoliš, Theresa Coffey, predložila je u četvrtak da bi britanski kupci trebali prijeći na repu i drugo sezonsko britansko povrće umjesto da čeznu za rajčicama iz inozemstva.

U međuvremenu, stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći do povećanja cijena kao rezultat nestašica u nadolazećim tjednima. To dolazi u trenutku kada cijene hrane u Ujedinjenom Kraljevstvu već rastu najbržom stopom u više od 40 godina, nakon što su u prosincu skočile za 16,8% na godišnjoj razini.

Autor: Ivica Mandekić