Radovi britanskog kipara Alexa Chinnecka spoj su umjetnosti, arhitekture, kazališta i građevinskog inženjerstva. Provokativne i iskrivljene scene građevina izrađene su kao prkos urbanizmu, ali i gravitaciji.

Od kuće koja se topi, preko zgrade koja lebdi, do dalekovoda koji stoji naopako, samo su neka od djela Chinneka koji preobražava urbane krajolike s humorom i kreativnošću.

Oglas:

        

Pokušavam učiniti svakodnevni svijet koji nas okružuje trenutačno izvanrednim, stvarajući fantazije u poznatom okruženju. Moj rad pokušava zaigrano osporiti percepciju mogućnosti, odbijajući dopustiti fizici da stane na put mašti. Smatrao sam oslobađajućim napuštanje umjetničke škole jer je moj rad otkrio slobodu i samopouzdanje da lutam po različitim disciplinama. Arhitektura, inženjerstvo, konstrukcija i kazališni dizajn su svi dijelom moje prakse i upravo kroz suradnju sa stotinama praktičara na tim poljima moje ambicije postaju stvarnost.

Najteži trik je da nešto izgleda jednostavno. Poduzimamo vrlo složene puteve za stvaranje jednostavnih, razigranih, pristupačnih i, nadamo se, magičnih trenutaka koji odbacuju intelektualni elitizam i te iskazuju dobrodošlicu angažmanu od bilo kojeg člana publike. U sve više digitalnom svijetu, kiparska praksa i stvaranje fizički potapajućih iskustava nikada nisu bili tako važni. Moje skulpture su stoga stvarne, a ne iscrtane,“ objašnjava Chinnek.

Prema njegovoj internetskoj stranici, Alex je diplomirao na Chelsea College of Art i član je Kraljevskog britanskog kiparskog društva. Njegovi su radovi u velikoj mjeri prikazani u međunarodnim medijima, a preko milijun posjetitelja obišlo je odabrane projekte.

Ostale radove možete vidjeti ovdje.