Netanyahu istragu izraelskih ratnih zločina proglasio „čistim antisemitizmom“

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je u srijedu odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o pokretanju istrage izraelskih ratnih zločina kao „čisti antisemitizam“.

Osudu je opisao kao „apsurdnu“ i „krajnje licemjernu“, kojom bi Haag trebao istražiti izraelske ratne zločine u Gazi, Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

„Bez ikakve nadležnosti, odlučeno je da su naši hrabri vojnici, koji poduzimaju sve mjere opreza kako bi izbjegli civilne žrtve protiv najgorih terorista na svijetu koji namjerno gađaju civile, ratni zločinci“, rekao je Netanyahu pozivajući se na odluku suda da istraži izraelske ratne zločine u sukobu protiv militantneskupine Hamas u Gazi 2014. godine.


VIDEO: Izraelska političarka priznala da Židovi potežu „holokaust“ i „antisemitizam“ kako bi utišali kritike


Ako Izrael bude osuđen za ratne zločine, Netanyahu, izraelski ministri obrane i drugi visoki dužnosnici mogli bi biti predmet međunarodnih tjeralica prilikom putovanja u inozemstvo.

U veljači je ICC presudio da je nadležan istraživati ​​takve zločine, što je izazvalo negodovanje Izraela.

„Rekli su da kada gradimo kuću u našem vječnom glavnom gradu Jeruzalemu, to je naš glavni grad već 3000 godina, i to je ratni zločin“, nastavio je Netanyahu.

Primijetio je da je sud prvi put „osnovan kako bi se spriječilo ponavljanje nacističkih stravičnih zločina počinjenih nad židovskim narodom“.

Ipak, isti sud sada „okreće oružje protiv jedne i jedine države židovskog naroda. Cilja se na Izrael, jedinu demokraciju na Bliskom istoku“, rekao je Netanyahu.

Nastavio je kritizirati ICC jer je „zatvorio oči pred Iranom, Sirijom i ostalim diktaturama koje čine lijeve i desne stvarne ratne zločine.“

„Nikada se nećemo prestati boriti protiv ove nepravde. Govorit ćemo istinu na svakom forumu, u svakoj zemlji, na svakoj pozornici dok se ova nečuvena odluka ne poništi i ne postane ništavna“, zaključio je izraelski premijer.

„Ovo je dugo očekivani korak koji služi neumornoj Palestini u potrazi za pravdom i odgovornošću, koji su nezamjenjivi stupovi mira koji Palestinski narod traži i zaslužuje”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Palestinske uprave.

U rujnu 2020. Trumpova administracija uvela je sankcije visokim dužnosnicima ICC-a, uključujući glavnu tužiteljicu Bensoudu, pod optužbom za „nelegitimne pokušaje podvrgavanja Amerikanaca svojoj nadležnosti“.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz u srijedu je rekao da bi nekoliko stotina Izraelaca, uključujući i njega samog, moglo biti na nišanu ICC-a i podložno uhićenju.