Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako izraelska vojska izvodi napade u Siriji s ciljem zaustavljanja bijega dodatnih „izbjeglica“ u Europu.

Netanyahu je izjavio kako Izrael bombardira šijitske militantne skupine koje podupire Iran, što „pomaže sigurnosti“ europskih nacija, prenosi Reuters. Pritom je ponovno optužio Iran za dovođenje 80.000 šijitskih boraca u Siriju koja je većinski nastanjena sunitima.

Kako tvrdi već izgledno paranoidni Netanyahu, razlog tome je taj da bi pakistanski i afganistanski šijiti trebali prisiliti sirijske sunite na preobraćenje što bi u konačnici rezultiralo napadima na Izrael.

To bi rezultiralo beskrajnim nemirima i terorizmom u mnogim, mnogim zemljama,“ tvrdi Netanyahu. „Očito je da im to nećemo dopustiti. Borit ćemo se protiv njih. A to ćemo učiniti prevencijom – bombardirali smo baze tih šijitskih militanata,“ dodao je.

Unatoč svojoj navodnoj „neutralnosti“, Izrael je izveo nebrojene zračne udare u Siriji proteklih mjeseci, a svi su bili usmjereni protiv sirijske vojske i iranskih snaga u Siriji, koje se bore protiv terorističkih skupina.

Izrael kao opasnost za svoju sigurnost vidi iranske vojne snage i Hezbollah, koji se protiv terorističkih skupina bore na strani Assada.

I dok se rat postupno smiruje u Siriji, napadi izraelske vojske ukazali su na potencijalni novi sukob.