Izrael neće dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje, rekao je u nedjelju izraelski „PowerPoint“ premijer i ratni huškač Benjamin Netanyahu, dodajući da se međunarodna zajednica mora pridružiti Sjedinjenim Državama i ponovno primijeniti oštre sankcije Teheranu.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon izvještaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji navodi da je Iran odbio omogućiti inspektorima pristup neprijavljenim vojnim mjestima na kojima je Islamska Republika „obavljala tajne vojne nuklearne aktivnosti“, rekao je uobičajeno anti-iranski nastrojeni premijer.

Oglas:

   

Iran je sustavno kršio svoje obveze skrivanjem mjesta i obogaćivanjem podijeljenog materijala te je počinio druga kršenja“, rekao je Netanyahu na početku sastanka kabineta.

Vjerujem da je došlo vrijeme i mislim da je vrijeme prošlo, ali stvarnost to sigurno zahtijeva u svjetlu ovih otkrića da bi se međunarodna zajednica pridružila Sjedinjenim Državama i ponovno uvela paralizirajuće sankcije Iranu“, dodao je.

Premijer je dodao da „ni jednim jodom nije umanjena naša odlučnost da djelujemo protiv iranske agresije.“

Ponavljam: Izrael neće dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje i nastavit će metodički djelovati protiv iranskih pokušaja vojnog umetanja na naše granice“, izjavio je premijer.

U izvješću upućenom državama članicama IAEA je u petak navela da ju „ozbiljno zabrinjava to što je Iran više od četiri mjeseca uskraćivao pristup Agenciji“ na dva nalazišta, koja se navodno koriste za skladištenje ili obradu nuklearnog materijala.

IAEA je nadalje upozorila da je Iran skladištio gotovo osam puta više obogaćenog urana nego što je dopušteno nuklearnim sporazumom pod vodstvom Obame 2015. godine.

Prema dogovorenim granicama, Iranu je bilo dopušteno skladištiti 300 kg obogaćenog urana.

Izraelske vlasti, s druge strane, desetljećima taje informacije o svom nuklearnom arsenalu, na što međunarodna zajednica također šuti. Određene procjene sugeriraju da Izrael ima najmanje 80 do 90 nuklearnih bojevih glava.

Prije nekoliko godina u javnost su procurile informacije da Izrael ima čak 200 komada nuklearnog oružja, od kojeg je dio usmjeren upravo prema Iranu. Do informacija su došli hakeri koji su


Izrael godinama negirao, Powell potvrdio: Izraelsko nuklearno oružje usmjereno prema Teheranu