Izrael će revidirati svoju vanjsku politiku kako bi bila dosljednija svojim nacionalnim prioritetima, rekao je u srijedu premijer Benjamin Netanyahu, koji je formirao novu vladu prošlog mjeseca nakon prijevremenih izbora. Zemlja više neće pognuti glavu pred zahtjevima svijeta, rekao je na konferenciji koju je održao cionistički pokret Betar u Jeruzalemu.

“Naš će se glas čuti u svijetu”, rekao je premijer najavljujući “reviziju vanjskih odnosa”, među ostalim političkim promjenama koje njegova novoformirana vlada planira uvesti. “Umjesto… popuštanja diktatima međunarodne zajednice, ponosno ćemo braniti naše interese u državi Izrael i zemlji Izrael”, dodao je.

Netanyahu nije spominjao nijednu konkretnu naciju ili međunarodnu organizaciju na koje bi ova nova politika mogla utjecati. Nije spomenuo ni tekući sukob između Moskve i Kijeva. Međutim, novoimenovani izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen najavio je promjenu politike svoje zemlje i prema Ukrajini.

Izrael će davati manje javnih izjava o tom pitanju, rekao je ministar, dok je i dalje obećao “značajnu” humanitarnu pomoć Kijevu. Također je potvrdio da će ovaj tjedan izravno razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Cohen je dodao da ne postoji zamjena za izraelsko-američke odnose i nazvao ih je jednim od glavnih prioriteta nacije.