Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je kako njegova zemlja neće dopustiti Iranu da stvori nuklearno oružje nakon što je Teheran izjavio kako namjerava napustiti dio obveza glede nuklearnog sporazuma.

„Jutros, kad sam došao ovamo, čuo sam da Iran namjerava nastaviti svoj nuklearni program. Nećemo dopustiti Iranu da stvori nuklearno oružje. Nastavit ćemo se boriti protiv onih koji će nas ubiti,“ izjavio je paranoidni Netanyahu, prenosi RT.

Izrael je posljednji koji je u srijedu reagirao na iransku najavu da će suspendirati neke od svojih obveza u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. u razdobljima od 60 dana, počevši s odbijanjem zbrinjavanja prekomjerne teške vode i obogaćenog urana.

Ranije su francuske vlasti objavile da zajedno s Britanijom i Njemačkom čine sve što mogu kako bi sporazum održale na životu. Kina je izjavila da su sve strane odgovorne za osiguravanje potpune provedbe sporazuma.

Izrael godinama negirao, Powell potvrdio: Izraelsko nuklearno oružje usmjereno prema Teheranu

Tijekom svoje najave na nacionalnoj televiziji iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je kako je postupno smanjivanje obveza zemlje uzajamni odgovor na povlačenje SAD-a iz sporazuma prije gotovo točno godinu dana.

Prošle godine, SAD su prekršile svoje obveze iz sporazuma, obnovile i proširile sankcije i pokušale spriječiti zemlje diljem svijeta da kupuju iransku naftu. Rouhani je u srijedu izjavio kako će, ako preostali potpisnici ne ispune svoja obećanja o zaštiti Irana od američkih sankcija, oni ustuknuti od svojih obveza prema sporazumu.

Izrael je dugo kritizirao Iran zbog njegovih nuklearnih operacija, dok se Netanyahu otvoreno protivio međunarodnom sporazumu i prethodno optuživao Europu da umiruje Iran po tom pitanju – što je očekivano usporedio s reakcijom europskih država na dolazak nacionalsocijalista na vlast u Njemačkoj 1933.

Prošle godine ovaj poznati ratni huškač održao je tada vjerojatno najkomičniji performans putem apsolutno komične PowerPoint prezentacije u kojoj je tvrdio kako par fotografija i polica s registratorima prikazuju dokaze kako Iran ima sve uvjete za proizvodnju nuklearnog oružja.

Na žalost Netanyahua, nitko nije povjerovao u takve laži.

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila da Netanyahu laže