Netanyahu poručio: Izraelski napadi u Siriji će se nastaviti

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će izraelske snage nastaviti sa zračnim napadima u Siriji ako to budu smatrale neophodnim.

Ako postoji opasnost sa obavještajnog ili vojnog gledišta – mi napadamo, i to će se nastaviti“, izjavio je Netanyahu prilikom posjeta Kini, dodajući da je o tome obavjestio ruskog predsjednika Putina, nakon što je Rusija pozvala izraelskog veleposlanika da objasni povode izraelskim zračnim napadima u Siriji.

Sirijski predsjednik Bashar Assad izjavio je da računa da će Rusija spriječiti daljnje izraelske napade na sirijsko tlo i pomoći u riješavanju krizu te spriječiti oružani sukob između Izraela i Sirije.

U petak su izraelski vojni zrakoplovi napali nekoliko položaja u blizini grada Palmyre, navodno uništivši naoružanje namjenjeno libanonskom Hezbollahu. Sirijska protuzračna obrana ispalila je nekoliko projektila na izraelske zrakoplove dok su se vraćali u bazu. Sirijski mediji navode da je jedan zrakoplov srušen, dok Izrael niječe gubitke.

Nakon incidenta, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman zaprijetio je da će sljedeći put „uništiti položaje sirijske protuzračne obrane ako opet budu djelovali protiv izraelskih zrakoplova“.

Ovo pomalo podsjeća na montipajtonovske skečeve; Izrael bez pitanja ulazi u sirijski zračni prostor i vojno djeluje protiv sirijskih saveznika koji se tamo trenutno bore protiv ISIL-a, a onda prijeti odmazdom kad prouzračna obrana te zemlje ispali projektil prema njihovim avionima.

Izvor: RT, Tribun