Izraelska je politika u utorak dosegla novu razinu apsurda nakon što je premijer Benjamin Netanyahu – suočen s trima zasebnim optužbama za korupciju – sam sebi dodijelio novu poziciju, na vrhu svojih drugih ministarstava.

Tim potezom je Netanyahu preuzeo kontrolu nad četiri ministarstava – ured premijera, ministarstvo obrane, zdravstva, obrazovanja i, sada, pravosuđa.

Netanyahuova odluka da zadrži ovo mjesto, učinkovito se imunizirajući iz zakona, navelo je mnoge na oštre kritike, budući da se postavio na čelo samih dužnosnika zaduženih za ispitivanje njegovih nezakonitih djela.

Tri kriminalna slučaja vezana su za Netanyahu od veljače, kada je izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit objavio da će podići optužnicu protiv Netanyahua zbog podmićivanja, prijevare i povrede povjerenja u svezi njegova odnosa s medijskim tajkunima, za koje se tvrdi da su uključivali političko favoriziranje.

Dužnost ministra pravosuđa Netanyahu je preuzeo nakon što je u nedjelju iz kabineta ministra pravosuđa izbacio Ayeleta Shakeda i ministra obrazovanja Naftalija Bennetta, dva zastupnika koji se nisu vratili u parlament nakon što njihova stranka Nova desnica nije uspjela dobiti dovoljno glasova na travanjskim izborima.

Pravosudni dužnosnici su rekli da je nezamislivo da Netanyahu zadržati taj položaj za sebe. „Netanyahu ne može držati mjesto ministra pravosuđa čak ni za jedan dan“, izjavili su neimenovani izraelski predstavnici izraelskoj televiziji.

Premijer mora odmah imenovati zamjenu za ministarstvo pravosuđa“, rekli su iz Pokreta za kvalitetu, izraelske skupina civilnog društva, te su nazvali Netanyahuovu samopromociju „sramotnim političkim trikom koji šteti povjerenju javnosti u pravni sustav“.

Nije samo psihotično da će služiti čak i za ministra pravosuđa – trebalo mu je biti zabranjeno čak i otpustiti [prethodnog] ministra pravosuđa, a i zaposliti novog ministra pravosuđa“, objavio je istaknuti nezavisni novinar i aktivist za borbu protiv korupcije Ili-Barlev.

Nakon što Netanyahu nije uspio formirati vladu u šest tjedana koji su mu dodijeljeni nakon pobjede na izborima u travnju, njegova vladajuća stranka Likud predvodila je parlament u raspuštanju, postavivši termin za nove nacionalne izbore, koji će se održati 17. rujna.