Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da će Sjedinjene Države uskoro odobriti prelazak Izraela na pripajanje dijelova Zapadne obale, javlja Sputnik News.

Tijekom video obraćanja 26. travnja, Netanyahu je spomenuo mirovni plan „sporazuma stoljeća“ koji je u siječnju predložio američki predsjednik Donald Trump, opisujući taj prijedlog kao obećanje da će priznati vlast Izraela nad ilegalno naseljenim prostorima Zapadne obale.

Nekoliko mjeseci od sada uvjeren sam da će se to obećanje poštovati“, rekao je.

Iako palestinski dužnosnici nisu odmah komentirali izjave izraelskog premijera, palestinski čelnici odbacili su Trumpov plan kad je prvi put predstavljen.

Do ovog razvoja došlo je nakon što je Netanyahu za 1. srpnja najavio početak kabineta vlade te započeo rasprave o proširenju izraelskog suvereniteta na ilegalna židovska naselja na Zapadnoj obali te pripajanje doline Jordana.

Takav bi potez, međutim, trebao biti dogovoren sa Sjedinjenim Državama, prema sporazumu koji je Netanyahu sklopio sa svojim političkim suparnikom Bennyjem Gantzom radi formiranja vlade.

Trump je 28. siječnja otkrio svoj „plan stoljeća“ tijekom zajedničke konferencije za novinare s Netanyahuom u Washingtonu.

Planom je predviđeno navodno rješenje za dvije države, s tim da je Izrael proširio suverenitet nad Zapadnom obalom i zadržao Jeruzalem kao svoj „nepodijeljeni glavni grad“.