Izraelski premijer Benjamin Netanyahu inzistira na tome da se opcija napada na iransko nuklearno postrojenje u “samoobrani” mora ostaviti na stolu, tvrdeći da je šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) dao “nedostojnu” izjavu kada je izjavio je da su svi takvi napadi zabranjeni.

“Je li nam zabranjeno braniti se?” Netanyahu je rekao u nedjelju na sastanku vlade. “Naravno, dopušteno nam je, i naravno, mi to radimo… Ništa nas neće spriječiti da zaštitimo svoju zemlju i spriječimo tlačitelje da unište židovsku državu.”

Netanyahuova izjava uslijedila je dan nakon što je generalnog direktora IAEA-e Rafaela Mariana Grossija novinar upitao o američkim i izraelskim prijetnjama da će napasti Iran ako ne pristane obuzdati svoj nuklearni program.

“Svaki vojni napad na nuklearno postrojenje je zabranjen, izvan je normativnih struktura kojih se svi pridržavamo”, rekao je Grossi na brifingu za novinare u Teheranu nakon sastanka s iranskim čelnicima. To načelo vrijedi za sve nuklearne objekte, uključujući i najveće europsko atomsko postrojenje u Zaporožju.

Netanyahu je rekao da se takva zabrana ne može odnositi na Izrael. “Rafael Grossi je vrijedna osoba koja je dala nedostojnu primjedbu”, rekao je. “Kojim zakonom zabranjeno? Smije li Iran, koji javno poziva na naše istrebljenje, zaštititi svoje oružje razaranja koje će nas poklati?”

Grossijevo putovanje u Teheran očito se isplatilo jer su iranski dužnosnici složili vratiti UN-ovom nadzornom tijelu pristup nekim alatima za nadzor u nuklearnim postrojenjima u toj zemlji. IAEA je također dobila povećanje inspekcija u nuklearnoj lokaciji Fordo, kao i dodatne aktivnosti provjere i praćenja.

Autor: Ivica Mandekić