Novoizabrani izraelski premijer Benjamin Netanyahu ovaj je tjedan imenovao poznatog ratnog huškača da vodi Izraelsko vijeće za nacionalnu sigurnost pod novom vladom.

Tzachi Hanegbi veteranski je zastupnik Likuda i dugogodišnji saveznik Netanyahua koji je posljednjih godina više puta prijetio da će Izrael napasti Iran ako se SAD vrati iranskom nuklearnom sporazumu, poznatom kao JCPOA.

U svojoj posljednjoj prijetnji, Hanegbi je rekao da će Netanyahu narediti napad na Iran ako SAD ne osigura novi izmijenjeni nuklearni sporazum ili sam ne poduzme vojnu akciju. Rekao je za izraelski Channel 12 u studenom da će u toj situaciji Netanyahu “djelovati, po mojoj procjeni, da uništi nuklearna postrojenja u Iranu”.

Još 2020. Hanegbi, koji je u to vrijeme bio ministar naseljavanja, upozorio je da bi, ako predsjednik Biden pobijedi na izborima i vrati se u JCPOA, to moglo dovesti do rata između Izraela i Irana. Slično je prijetio i nakon Bidenovog izbora.

Netanyahuova nova vlada uskoro će preuzeti dužnost dok napetosti između SAD-a i Irana rastu. Otkako su pregovori o JCPOA propali u rujnu, SAD je eskalirao svoju kampanju sankcija protiv Irana.

Pentagon je nedavno priznao u svojoj novoj Nuclear Posture Review da Iran ne pokušava napraviti nuklearno oružje, ali američki i izraelski dužnosnici svejedno nastavljaju propagirati tu prijetnju.

SAD i Izrael nedavno su u studenom održali zajedničke vojne vježbe iznad Sredozemnog mora koje su simulirale napade na Iran.