Netflix je sada svoju pozornost politike identiteta usmjerio prema povijesti stvarnog svijeta, budući da je servis za streaming najavio da će u njihovoj nadolazećoj dokumentarnoj seriji Kleopatra ne samo zamijeniti rasu istoimene vladarice, već će također tvrditi da je njezina crnačko podrijetlo povijesno točno.

U glavnoj ulozi je Adele James, kao sama kraljica Nila, drugi dio u četiri epizode u Netflixovoj dokumentarnoj seriji African Queen izvršne producentice Jade Pinkett-Smith (od kojih se prva fokusirala na vladavinu kraljice Nzgine nad područjem koje je danas poznato kao Angola) usredotočit će se na “Kraljicu Kleopatru, najpoznatiju, najmoćniju i neshvaćenu ženu na svijetu — odvažnu kraljicu čija su ljepota i romanse zasjenile njezino pravo bogatstvo: njezin intelekt.”

“Kleopatrino nasljeđe bilo je predmet mnogih akademskih rasprava, koje je Hollywood često ignorirao”, nastavlja se u službenom sinopsisu. “Sada naša serija ponovno procjenjuje ovaj fascinantni dio njezine priče.”

“Nemamo priliku često vidjeti ili čuti priče o crnim kraljicama, a to je bilo jako važno za mene, kao i za moju kćer, a i samo za moju zajednicu da te priče mogu znati jer ih ima na tone! ” rekla je Pinkett-Smith u izjavi dostavljenoj medijima.

Naposljetku, trailer završava izjavom starije crnkinje: “Sjećam se da mi je moja baka rekla: ‘Baš me briga što ti govore u školi, Kleopatra je bila crna’.”

Značajno je da svi citati koje je Netflix istaknuo u službi promicanja ideje da je Kleopatra bila crna ne upućuju na nikakve specifične arheološke dokaze, već se više temelje na pozivanju na emocije onih koji su opsjednuti iskrivljivanjem povijesti.

To je vjerojatno zato što u stvarnosti svi takvi dokazi upućuju na to da posljednja vladarica Ptolemejskog kraljevstva Egipta nije bila Egipćanka ili čak Afrikanka, već prije makedonska Grkinja.

Nadalje, ne samo da Kleopatra izravno potječe od samog utemeljitelja dinastije Ptoelmejevci, makedonskog Grka Ptolomeja I. Sotera, nego je također govorila koine grčki kao svoj materinji jezik.

I dok je vrlo malo točnih prikaza Kleopatre preživjelo test vremena, posthumni portret kraljice pronađen u ruševinama starog rimskog grada Herculaneuma prikazuje je svijetle kože i crvene kose.

Autor: Ivica Mandekić