Popularna Netflixova serija „13 razloga zašto“ izazvala je kontroverze u SAD-u, jer neke studije tvrde da je to pogodovalo porastu stope samoubojstava, dok aktivističke skupine zahtijevaju da tvrtka iznese razloge emitiranja serije.

Serija čija je tematika samoubojstvo tinejdžerice, koja već traje dvije sezone, privukla je značajnu publiku, ali je također izazvala kontroverze oko scena samoozljeđivanja i samoubojstva, koje su, prema nekima, potaknule ljude da si oduzmu život.

U međuvremenu, treća sezona emisije bit će objavljena krajem 2019. godine.

„Problem je u tome što su unijeli glamur … romantizirali ideju iza [samoubojstva]“, rekao je za RTMark Rutherford, psihoterapeut.

Objasnio je da čak i ako serija namjerava reći da se život može poboljšati i da je jedino što treba učiniti, obratiti se voljenima za pomoć, ta ideja očito nije ispravno prenesena. „Djeca koja vide takve stvari… ne mogu razumjeti ideju da će biti bolje. Oni vjeruju da je ono što je trenutačno ujedno i ono što će uvijek osjećati.

Psihološki gledano, svojedobno je istraživanjima ustanovljeno i da izvještavanje o slučajevima samoubojstava također stvara sličan učinak na labilne osobe u javnosti, pri čemu dolazi do naglog porasta samoubojstava na osnovu iznesene vijesti.

Riječ je o takozvanom „Wertherovom efektu“, prema slavnom liku iz Goetheove knjige Patnje mladog Werthera.

Publicitet koji se pridaje samoubojstvima izaziva kod nekih ljudi osjećaj i podražaj da učine isto, što se nerijetko događalo kroz povijest. To je i jedan od razloga zašto mediji ne izvještavaju detaljno o slučajevima samoubojstava.