Neuspješan projekt legalizacije prostitucije u Njemačkoj – samo desetina prostitutki ima legalan status

Njemački eksperiment legalizacije prostitucije i oporezivanja njihovih prihoda je propao i potreban je bolji pristup, rekla je skupina zastupnika.

Zakoni kojima se pokušava regulirati prostitucija u Njemačkoj navodno su propali prema oporbenim političarima u zemlji, koji sada pozivaju da se prodaja seksa ponovno proglasi ilegalnom.

Prostitucija je uglavnom legalizirana u zemlji od ranih 2000-ih, s prodajom seksa u organiziranim bordelima koje reguliraju lokalne vlasti u nadi da će održati pristojne radne uvjete za žene.

Međutim, prema izvješću Die Welta, čini se da su takvi napori uglavnom propali, a vladine statistike sada pokazuju da je samo mali dio prostitutki u zemlji stvarno registriran kod vlade, kao što je propisano zakonom.

Stručnjaci vjeruju da je u Njemačkoj aktivno između 200.000 i 400.000 prostitutki, od kojih se smatra da su 95 posto žene.

Unatoč tako velikoj brojci, podaci koje je savezna vlada dostavila Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) pokazuju da ih je samo 23.743 navodno bilo registrirano kod vlasti krajem prošle godine.

“Nakon mnogih razgovora s pogođenima i posjeta na licu mjesta, uvjerena sam da je sve bolje od onoga što imamo sada”, primijetila je parlamentarka CDU-a Dorothee Bär u vezi s odlukom Njemačke da legalizira profesiju kako bi zaštitila žene, pristup koji mnogi sada smatraju kao neuspješan.

Bär je dalje rekla da je za to da se primijeni takozvani “nordijski model”, da se legalizira prodaja seksa, ali da njegova kupnja postane ilegalnom, što bi značilo da bi se kažnjavali samo muškarci.

“Kao država ne možemo zaštititi žene u prostituciji, moramo ih zaštititi od prostitucije”, objasnila je. “Postoji samo jedan odgovor: promjena paradigme u obliku zabrane kupnje seksa, dekriminalizacije prostitutki i kriminalizacije klijenata.”