Neuspješna potraga za žrtvama holokausta na dnu korita Dunava

Foto: ZAKA

Prema pisanju Jewish Telegraphic Agency, „pretraživanje korita Dunava u Budimpešti nije rezultiralo pronalaskom ljudskih ostataka“.

Dobrovoljci ZAKA-e, izraelske ortodoksne skupine, proveli su pretragu korita Dunava u potrazi za ostacima 20.000 tijela Židova za koje tvrde da su mađarske fašističke vlasti likvidirale na obali Dunava u razdoblju 1944.-1945. godine.

Unatoč tvrdnjama, skeniranje dna rijeke sonarom nije utvrdilo postojanje takvih ostataka. Slomo Koves, direktor Židovskog saveza Mađarske, kazao je da će se tim istražitelja vratiti i sljedeći mjesec, te ponovno pretražiti dno u potrazi za ostacima.

Pretraživanje dna korita Dunava uslijedilo je nakon višegodišnjih prepirki po pitanju istinitosti tvrdnji da je 20.000 Židova likvidirano na obali Dunava od strane mađarskih fašističkih vlasti pred kraj Drugog svjetskog rata. Dio povjesničara tvrdi da za tu tvrdnju nema materijalnih dokaza, već da se radilo o ratnoj propagandi.

2011. godine prilikom izvođenja radova na mostu preko Dunava, otkriveni su ostaci ukupno 15 osoba, za koje se vjeruje da se radi upravo o spomenutim židovskim žrtvama, no za tijelima ostalih 19.985 žrtava i dalje se bezuspješno traga.