Nevolje u raju – LGBT udruge podnijele kaznenu prijavu protiv feministkinja zbog transfobije

Ludovic Marin / AFP

Tri francuske LGBT aktivističke skupine podnijele su kaznenu prijavu protiv feministica Dore Moutot i Marguerite Stern zbog komentara o dopuštanju transrodnim osobama korištenje prostora rezerviranih samo za žene, poput kupaonica i sanitarnih čvorova.

Pritužba se vrti oko manifesta čiji su autori Moutot i Stern, obje poznate feministice koje kritiziraju transrodni pokret u Francuskoj i iznose svoja stajališta na vlastitim blogovima.

Udruge STOP homophobia, Mousse i Famille LGBT+ objavile su u utorak priopćenje u kojem navode da su podnijele kaznenu prijavu protiv njih zbog “uvreda i javnih provokacija i poziva na mržnju ili nasilje” prema transrodnim osobama.

Grupe su navele nekoliko odlomaka iz manifesta, uključujući i onaj koji kaže: “Zašto bi strah trans žena od ismijavanja u muškim kupaonicama imao prednost nad strahom žena od silovanja? … Naravno, nisu sve trans osobe predatori, ali smo prisiljeni biti oprezni jer transrodnost može instrumentalizirati bilo koji muškarac za pristup ženskim prostorima”.

Odvjetnik Etienne Deshoulières obrazložio je podnošenje kaznene prijave rekavši: “Ne stoji da zato što je transrodna osoba jednom napala cisrodnu ženu u prostoru rezerviranom za žene, da bismo sada trebali “biti oprezni” prema svim transrodnim osobama i uskratiti im pristup ženskom WC-u . Argument nije logičan.”

“Slično tome, samo zato što je bijelu osobu jednom napao crnac u Sjedinjenim Državama ne znači da bi svi bijelci sada trebali biti oprezni prema svim crncima u Francuskoj”, dodao je Deshoulières.

Kaznena prijava uslijedila je nakon niza sukoba između feministica ili lezbijki i transrodnih aktivista u Francuskoj posljednjih godina.