Stanovnici New Yorka koji nisu građani, a su koji živjeli u gradu najmanje mjesec dana mogu legalno glasati na gradskim izborima od sljedeće godine, prema zakonu koji je postao zakon u nedjelju.

Iako postoji više od desetak zajednica u SAD-u koje dopuštaju strancima da glasaju, New York – s više od 800.000 negrađana koji grad nazivaju (barem privremenim) domom – daleko je najmnogoljudniji koji je donio takvu mjeru. Jedanaest gradova u Marylandu i dva u Vermontu učinili su isto, ali njihovo stanovništvo čini samo djelić najvećeg urbanog područja u zemlji.

Zakonski dokumentirani nedržavljani s dobi za glasanje čine devetinu od 7 milijuna odraslih stanovnika New Yorka. Ako se novi zakon ne ospori, nedržavljani koji imaju zakoniti stalni boravak u New Yorku najmanje 30 dana, kao i oni s radnom dozvolom u SAD-u, moći će glasati na izborima za gradonačelnika grada, predsjednika općina, kontrolora, javnih odvjetnika i članove gradskog vijeća. Neće im biti dopušteno glasovati na nacionalnim ili državnim izborima.

Izborno vijeće odgovorno je za odlučivanje o tome kako će odjel funkcionirati i mora stvoriti funkcionalan sustav registracije birača koji će spriječiti glasače nedržavljane da također glasaju na nacionalnim i državnim izborima. S obzirom na problematičnu povijest Odbora s jednostavnijim pitanjima poput slanja odgovarajućih glasačkih listića stanovnicima grada tijekom izbora 2020., vjerojatni su neki pogrešni koraci, ali plan provedbe mora biti dostavljen do srpnja kako bi negrađani glasali na gradskim izborima 2023. godine.

Druge države, uključujući Alabamu, Arizonu, Colorado i Floridu, preventivno su donijele mjere kako bi spriječile donošenje sličnih zakona u njihovim gradovima.