New York zabranio diskriminaciju prema debelim ljudima

Foto: Suzanne Tucker

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje diskriminacija na temelju visine ili težine osobe u pitanjima zapošljavanja, stanovanja i javnog smještaja. Kritičari kontroverznog zakona kažu da će to dovesti do potencijalne bujice tužbi za diskriminaciju.

“Ja sam osoba koja vjeruje u zdravlje, pa kada govorite o tome da ne diskriminirate nekoga zbog njegovog tipa tijela, to nije borba protiv pretilosti; to je samo pošteno”, rekao je Adams o zakonu u petak.

Dodao je kako vjeruje da je zabrana ove vrste diskriminacije “ispravna stvar” i da je “znanost pokazala da tip tijela nije poveznica s tim jeste li zdravi ili nezdravi, i mislim da je to pogrešan mit kojeg nastojimo poništiti.”

Njujorško Povjerenstvo za ljudska prava bit će zaduženo za istraživanje pritužbi podnesenih nakon uvođenja zakona, dodajući drugim područjima potencijalne diskriminacije koje nadzire u područjima kao što su rasa, spol, dob i spolne sklonosti.

Usvajanje zakona u New Yorku dolazi u trenutku kada zastupnici u New Jerseyju i Massachusettsu razmatraju slične mjere protiv diskriminacije težine. Već je zabranjeno u Michiganu i državi Washington.