Nezaposleni imigranti i članovi njihovih obitelji koštaju njemačke porezne obveznike 6 milijardi eura godišnje, objavilo je njemačko Ministarstvo rada.

Upit o ovim troškovima zatražio je zastupnik AfD-a Harald Weyel, a objavio ih je portal Junge Freiheit. Weyel je prvotno upitao za prosjek mjesečnih troškova na smještaj, hranu i ostalu podršku za imigrante. Međutim, iz ministarstva su rekli da takve podatke ne mogu dati korištenjem pojedinačnih statistika o imigrantima. No, precizni podaci dani su s obzirom na statistiku osnovnih statističkih podataka o tražiteljima poslova.

Oglas:

            

 

 

Primjerice, u svibnju 2020. bilo je oko 397.000 korisničkih skupina (uglavnom obitelji) „s najmanje jednim zaposlenim korisnikom sa statusom boravka u kontekstu migracije izbjeglica“, navodi se u odgovoru Ministarstva rada. „Prosječno mjesečno pravo na isplatu ovih grupa korisnika iznosilo je 1.389 eura i uključuje prava za sve članove ovih zajednica.

U skladu s tim, socijalni troškovi za nezaposlene ili imigrante s niskim primanjima, kao i članove njihove obitelji ili kućanstva, samo su u svibnju iznosili više od 551 milijuna eura. Ekstrapolirano tijekom godine, to bi bilo oko 6,6 milijardi eura.

Za Weyela su brojke dodatni dokaz da val azila iz 2015. godine i njegove financijske posljedice još uvijek nisu gotovi.

Savezna vlada pokušava prikriti troškove svoje ‘politike dobrodošlice’ u razne statistike i proračunske stavke. Ovdje imamo vrlo konkretne podatke o tome koliko određena skupina svakog mjeseca košta njemačkog poreznog obveznika“, rekao je.

Weyel je objasnio da je više od šest milijardi eura ogromna svota koju „normalni zaposlenik“ teško može zamisliti.

Zbog toga volim takve brojeve pretvoriti u obiteljske kuće kako bi postali razumljiviji. Ako prosječni trošak vlastitog doma stavite na oko 350.000 EUR, govorimo o gotovo 19.000 obiteljskih kuća svake godine, i to samo za naknade za nezaposlene izbjeglice i njihove obitelji. Ovo je ludilo!

Weyel je rekao da mu je neshvatljivo da savezna vlada – koja se nedavno složila prihvatiti više imigranata iz grčkog logora Moria čak i nakon što je pet Afganistanaca uhićeno zbog paljenja vlastitog kampa – dovodi sve više imigranata u Njemačku, umjesto da smanji njihov broj kroz dosljedne deportacije i repatrijacije.

Njemačka je već platila ogromne troškove za obuku, zapošljavanje i integraciju imigranata. Godine 2018. njemačka vlada potrošila je rekordnih 23 milijarde eura na migrante, uključujući subvencije za stanarinu, plaćanja nezaposlenima, satove jezika i druge beneficije. Ta brojka ne uzima u obzir koliko su potrošile pojedine države, a hamburška vlada objavila je podatke koji pokazuju kako je potrošila 5,35 milijardi eura na tražitelje azila između 2015. i kraja 2019. godine.