Prema službenom izvješću vladinih agencija, nigerijski sanitarni sustav je u kritičnom stanju. Izvješće pokazuje da ekonomski rast Nigerije, koja ima preko 183 milijuna stanovnika, nimalo ne prati infrastrukturni razvoj, posebno kad je u pitanju sanitarni sustav.

Ministar vodnih resursa Suleiman Adamu, upozorio je na konferenciji u Abuji da će biti nacionalna sramota za Nigeriju ako ta zemlja dođe na vodeću poziciju po zastupljenosti vršenja nužde na otvorenom zbog lošeg sanitarnog sustava, neslavna pozicija koju trenutno drži Indija.

Nedavno sam bio u Indiji, ta zemlja se adekvatno mobilizirala po pitanju sanitacije i vršenja nužde na otvorenom. Prije tri godine, samo 40 posto Indijaca koristilo je zahodske prostorije za vršenje nužde, a sada je ta brojka na 95 posto.

Indijci ne samo da su prestali vršiti veliku nuždu na otvorenom, već i recikliraju svoj otpad u iskoristive proizvode, doživjeli su znatnu transformaciju u ove tri godine. U ove tri godine Indijci su izgradili 80 milijuna zahoda.

Već iduće godine, gdje god budemo išli u svijetu, pratit će nas glas da smo prvi po vršenju nužde na otvorenom, što je nacionalna sramota koju ne smijemo dozvoliti.

Ministar je ujedno najavio da će njegova vlada surađivati s Indijom u riješavanju ovog gorućeg problema.