Gothenburg, drugi po veličini grad u Švedskoj, prijavljen je kao odskočna daska za nigerijsku mafijašku skupinu poznatu kao „Crna sjekira“. Zločinačka organizacija, koja ima korijene u Nigeriji, nakon Italije se počela širiti i u Švedskoj.

Trenutno se nekoliko pripadnika ove zloglasne skupine nalazi u pritvoru u Gothenburgu zbog „krijumčarenja velikih količina heroina i kokaina“, navodi list Göteborgs-Posten.

Prvo uhićenje, kako se izvješćuje, dogodilo se u rujnu 2018. godine. Od tada je istraga rezultirala s najmanje 17 uhićenih. Većina ih dolazi iz Nigerije, dok su neki iz Gambije, Sierra Leonea i Nizozemske.


Talijanske vlasti muku muče s nigerijskom mafijaškom skupinom „Crna sjekira“


Svi su osumnjičeni da su dio velike krijumčarske narko-organizacije. Budući da neki od članova bande sada borave u Gothenburgu, švedske vlasti sumnjaju da bi mafijaška skupina mogla imati planove za trajnije djelovanje u gradu.

Radi se o ogromnim količinama droge na različitim mjestima u Europi“, izjavila je tužiteljica Anna Svedin iz nacionalne jedinice za borbu protiv međunarodnog i organiziranog kriminala.

Prema njezinim riječima, očekuje se da će ukupno biti procesuirano 20 osoba.

Sudeći po broju zatočenika i opsegu istrage, to je daleko jedan od najvećih slučajeva koje je carina ikada imala“, rekao je Gill Eriksson, zamjenik šefa Jedinice za kriminalističke istrage u Gothenburgu.


Italija: Mafija i imigrantske bande zajednički vode lance prostitucije i preprodaje droge


Prema Erikssonu, droge se krijumčare pomoću kapsula koje su progutale „mazge“. Glavni tranzitni pravci uključuju most Öresund između Danske i Švedske, kao i trajektne linije iz Njemačke između Kiela i Gothenburga, te Travemündea i Malmöa.

Crna sjekira navodno je izazvala samu Cosa Nostru na matičnom mafijskom terenu, Siciliji, da bi kasnije pokrenuli unosnu suradnju. Organizacija je jako hijerarhijski i vojno strukturirana.

Naše je mišljenje da se radi o dobro organiziranoj aktivnosti koja se provodi radi profita, manje ili više u obliku tvrtke. Velik dio istražnog materijala ukazuje da neki od naših osumnjičenika pripadaju Crnoj sjekiri,“ rekla je Anna Svedin.

Ovaj vikend, jedan od najvećih švedskih novina, Aftonbladet, objavio je članak u kojem mještani Gothenburga opisuju svoj grad kao strašno mjesto u stanju „propadanja“ i „zapuštenosti“, prepunog droge. Samo prošli tjedan, dva „mladića“ izbodena su nasmrt u gradu.

U članku su mještani opisali Gothenburg kao vrlo nesigurno mjesto, gdje se droga prodaje na ulici, stanovnici nose oružje, a pljačke postaju uobičajene, a neki stanovnici nakon mraka izbjegavaju centar grada.

Sada se više bojim. U jednom trenutku ću ja ili netko od moje rodbine doći na red da budemo povrijeđeni. Opljačkani ili silovani“, izjavila je 34-godišnja žena novinama.

S populacijom od 570.000 ljudi i oko milijun stanovnika u širem gradskom području, Gothenburg je drugi po veličini grad u Švedskoj, dom najveće luke Skandinavije. Četvrtina stanovništva su – stranci.