Policija u sjevernom nigerijskom gradu Kaduna spasila je više od 300 učenika islamske škole u kojoj su mnogi bili mučeni i seksualno zlostavljani, izjavio je u petak policijski glasnogovornik.

Policijski službenici izvršili su pretres zgrade u gradu Rigasa u četvrtak, gdje su žrtve, uključujući odrasle i maloljetnike, držane u „najsurovijim i neljudskim uvjetima u ime podučavanja Kurana i reformiranja“, izjavio je za AFP glasnogovornik državne policije Kaduna Yakubu Sabo.

Pronašli smo oko 100 učenika, uključujući djecu do devet godina, zavezane lancima u malim sobama, a sve u ime reformiranja i stvaranja odgovornosti“, rekao je Sabo.

Škola koja djeluje već desetak godina, a primala je učenike koje su dovele njihove obitelji kako bi naučile Kuran i bili rehabilitirani od zlouporabe droga i drugih bolesti, objavila je policija.

Vlasnik škole i šest djelatnika uhićeni su tijekom racije. Mnogi od spašenih učenika imaju ožiljke na leđima i ozbiljne ozljede, priopćila je policija.

Žrtve su zlostavljane. Neki od njih su rekli kako su ih nastavnici sodomizirali“, izjavio je Sabo.

Policiju su o svemu obavijestili lokalni stanovnici koji su postali sumnjičavi prema onome što se događalo u školi.

Tijekom pretresa u školi, policija je rekla da je pronađena „sobu za mučenje“ u kojoj su učenike okovali, vješali i tukli.

Jedan zatvorenik kojeg citiraju nigerijski mediji opisao je užasne uvjete i liječenje u ustanovi. „Ovdje sam proveo tri mjeseca s lancima na nogama“, rekao je Bello Hamza, dodajući da je trebao biti u Južnoj Africi, studirajući na magisteriju.

To bi trebao biti islamski centar, ali pokušaj bježanja odavde znači stroge kazne; oni vezuju ljude i vješaju ih na strop.

Fotografije objavljene u nekoliko novina prikazuju navodnu žrtvu s ožiljcima na leđima i drugom privezanom nogom do metalne ograde.

Sabo je rekao da su žrtve različitih nacionalnosti i da su „njih dvoje tijekom ispitivanja rekli da su ih roditelji doveli iz Burkine Faso“.

Identiteti spašenih žrtava dokumentirani su kako bi se utvrdilo odakle dolaze i kako bi kontaktirali svoje obitelji.

Roditelji nekih žrtava iz grada, koje je policija kontaktirala, bili su „šokirani i prestravljeni“ kada su vidjeli stanje svoje djece, jer nisu imali pojma što se događa u školi. Roditeljima je bilo dopušteno da posjećuju svoju djecu svaka tri mjeseca, ali samo u odabranim dijelovima prostorija.

Nisu smjeli ući u kuću da vide što se događa … djecu su doveli samo vani kako bi se s njima sreli“, rekao je Sabo.

Sve što su mislili da njihova djeca uče Kuran i dobre manire dok su izgledali poniženo“, dodao je.

Privatne islamske škole uobičajene su u muslimanskim dijelovima sjeverne Nigerije, gdje vladine službe nemaju previše utjecaja.

Znakovito je istaknuti da mnogi sljedbenici svih semitskih denominacija i sekti sustavno bivaju razotkrivani kao najveći perverznjaci i zločinci skriveni iza navodno „moralnih“ vjerovanja.

Usprkos činjenicama da religije kao što su kršćanstvo, islam i judaizam iza sebe imaju stoljeća masovnih krvavih pokolja, mučenja, zlostavljanja, pedofilije, nemorala, pljačke i drugih oblika zločina, mnogi i dalje smatraju da su ove religije i njihova nerijetko morbidna učenja i rituali pravi put za „spas“ čovječanstva.

Licemjerne optužbe prema neistomišljenicima pritom često otkrivaju smrad primitivizma i surove realnosti dvoličnosti i dvostrukih mjerila.„Kolonizacija“ Afrike jedna je od čestih primjedbi, iako je nejasno kako su to Europljani „kolonizirali“ Afriku u kojoj danas žive isključivo – Afrikanci?!