Nigerijski senator uhićen u Londonu zbog trgovine organima

Nigerijski senator Ike Ekweremadu i njegova supruga Beatrice Nwanneka Ekweremadu uhićeni su u utorak u Londonu i optuženi da su planirali dovesti 15-godišnjeg dječaka u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi mu mogli uzeti organe.

Ekweremadu, 60, član je nigerijske oporbene Narodne demokratske stranke (PDP) i senator je od 2003. Bio je zamjenik predsjednika nigerijskog Senata od 2007. do 2019., a također je odvjetnik i gostujući profesor na Sveučilištu Lincoln.

Prema sudskom svjedočenju, Ekweremadovi imaju obitelj u Londonu, ali su na upit za kućnu adresu odgovorili “Nigerija”.

“Gostujući profesori su često, kao što je u ovom slučaju, nerezidentni na sveučilištu, neplaćeni i savjetodavni”, objasnio je glasnogovornik Sveučilišta Lincoln za BBC. “Duboko smo zabrinuti zbog prirode ovih navoda, ali budući da je ovo aktivna policijska istraga, u ovoj fazi ne možemo dalje komentirati.”

Par je priveden u utorak u zračnoj luci Heathrow dok su se pripremali za ukrcaj na let za Tursku. Oni su pod istragom od prošlog mjeseca kada je britanska policija upozorena na moguće prekršaje protiv zakona protiv ropstva.

Djelo je očito uključivalo dovođenje 15-godišnjeg dječaka beskućnika u Ujedinjeno Kraljevstvo radi uzimanja njegovih organa. Dječak je pod policijskom zaštitom.