Nigerijska Nacionalna agencija za zabranu trgovine ljudima službeno je objavila kako je otkriveno da je između 20.000 i 45.000 Nigerijki prodano kao roblje u državu Mali, gdje je većina njih prisiljena na prostituciju.

Prema direktorici ove agencije Julie Okah-Donli, ropkinje uglavnom dolaze iz ruralnih područja šest saveznih država Nigerije, prenosi Al Jazeera.

One su na prijevaru odvedene u Mali nakon što su stekle dojam da će raditi poslove u hotelima, na primjer,“ priča Okah-Donli, dodavši „neke su otete još dok su išle u školu.

U Maliju živi preko jedan milijun Nigerijaca, od čega je oko 20.000 njih zarobljeno i prisiljeno na prostituciju. Uvjeti su zastrašujući. Njih drže u gustim šumama odakle ne mogu pobjeći, a na njim paze ‘madames’,“ tvrdi ona.

Francuska: Evangelički svećenik vodio mrežu s 50 nigerijskih prostitutki

Prema prošlogodišnjem službenom izvještaju američkog State Departmenta, Nigerija je „izvor, tranzitno mjesto i odredišna država za žene i djecu podvrgnutu prisilnom radu i prostituciji, a izvorišna je zemlja i za muškarce podvrgnute prisilnom radu.

Nigerijski stanovnici su kao žrtve trgovine ljudima pronađeni u 40 različitih zemalja, od čega čak „80 posto svih nigerijskih žena u Italiji jesu ili će postati žrtve prisilne prostitucije.

U izvještaju se navodi i kako trgovci robovima upravljaju takozvanim „tvornicama beba“. One su često „zamaskirane kao sirotišta, rodilišta ili vjerski centri – gdje trgovci drže žene protiv njihove volje, siluju ih i prisiljavaju ih da rode djecu.

Trgovci potom prodaju djecu, nekad s namjerom da ih iskoriste za prisilni rad i prostituciju,“ dodaje se u izvještaju.

Italija: Tisuće Nigerijki bavi se prostitucijom u organizaciji nigerijske mafije

Nigerijske žene i djeca preprodaju se diljem Afrike: Mali, Senegal, Obala Bjelokosti, Cabo Verde i Južna Afrika. No, dio ih se prevozi i u sjevernu Afriku te na Bliski istok: Saudijska Arabija, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati. Dio ih čak završi u središnjoj Aziji.

Osim terorističke skupine Boko Haram, koja kontrolira veliki dio sjevera Nigerije, mnogi trgovci robovima dolaze iz samih oružanih snaga Nigerije.

Masmediji, razne anti-rasističke ili pro-imigracijske organizacije redovito prakticiraju prozivanje današnjih europskih anti-imigracijskih pokreta za nekakvo robovlasništvo iz prošlosti. Pritom sami licemjerno ignoriraju činjenicu da su robovlasnici davno prije Europljana bili – Arapi, kao i činjenicu da su već tada, kao i danas, glavni prodavači robova bili – Afrikanci.

Arapska trgovina robljem i robovlasništvo u Africi

Jasno, prošlost i ideološka zatucanost važniji su od usmjerivanja energije na rješavanje uzroka problema, pa se pripadnici takvih ideologija ograničavaju tek na simptome, poput moderne medicine. Je li u pitanju neznanje, ideološke kontradikcije ili nemanje muda, prosudite sami.