Odluka švedskog suda o zaustavljanju deportacije Palestinca zbog mogućeg progona u Izraelu, očekivano je isprovocirala oštre reakcije izraelskih dužnosnika i židovskih organizacija, prenosi RT.

Unatoč tome što je neimenovani Palestinac sudjelovao u napadu na sinagogu u Gothenburgu, što je okarakterizirano kao zločin iz mržnje, ovaj imigrant pošteđen je deportacije jer švedski sud smatra da je Izrael za njega opasna sredina gdje mu prijeti progon.

Švedske vlasti obustavile deportaciju Palestinca jer mu u Izraelu prijeti progon

Kako to obično biva, židovske organizacije promptno su reagirale optužbama za anti-semitizam, koje su ovaj puta paradoksalno upućene svjetskoj „humanitarnoj supersili“.

Sud je pokazao zastrašujuće nepoznavanje u pogledu izraelskog neovisnog pravosuđa koje je steklo međunarodnu reputaciju,“ izjavio je Ilan Ben-Dov, izraelski ambasador u Švedskoj. „Izrael je demokratska zemlja, zasnovana na vladavini prava.

Ambasador je kritizirao sudsku odluku nazvavši je „vrlo predrasudnom i politiziranom presudom“ koja „opravdava i stoga legitimizira djela nasilnog anti-semitizma kao prihvatljivu političku kritiku.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon također je osudio presudu nazvavši ju „sramotnom“ te da ona „daje legitimnost nasilnom anti-semitizmu i klevetanju države Izrael.

Osudama su se pridružile i brojne švedske i međunarodne židovske organizacije.

Bizarno je da anti-semitizam može spasiti kriminalca od izgona,“ rekla je Maria Halkiewicz, predstavnica Udruženja švedsko-izraelskog prijateljstva.

Kako možete ne prognati palitelja sinagoge?“ upitao je Salomon Schulman, židovski novinar švedskog lista Expressen.

Oglasila se i zastupnica Švedskih Demokrata, koja je ukazala na apsurd i ironiju cijelog događaja: „Veliki politički signal: ‘Jesi li Palestinac zabrinut za to da bi mogao biti prognan [iz Švedske]? Napadni nekoliko Židova i ostani…

Ovo je uvredljiva moralna sramota kojom se nagrađuje … anti-semitizam i kriminalno ponašanje,“ izjavio je član uprave Svjetskog židovskog kongresa Robert Singer.

Podsjetimo, Izrael je nedavno usvojio zakon kojim se deklarira kao „isključivo židovska država“, a izraelski parlament odbio je prijedlog da sve stanovnike Izraela država tretira kao jednake.

Izraelski parlament odbacio prijedlog da svi građani Izraela budu jednako tretirani

Švedska je inače jedina zemlja Europske Unije, koja je službeno priznala Palestinsku državu 2014.