Nije se želio vratiti u „opasni” Afganistan, pa ubijen jučer u Švedskoj

Švedska je humanitarna supersila.

Izvor: Aftonbladet

Mahmoud Alizade, jedan je od „maloljetnika bez pratnje” koji je pohađao školu u gradu Enskede, a u kojoj je ubijen jučer.

Alizade je navodno bio star 17 godina kada je 2015. došao u Švedsku. Dana mu je dozvola za boravak, ali je također drugim Afganistancima pomagao u borbi za ostanak u Švedskoj, budući da je za Afganistan i sam tvrdio kako je „previše opasan”.

Sudjelovao je također i na demonstracijama protiv deportacija na glavnom gradskom trgu u Štokholmu. „Bio je uz nas na prosvjedu od samog početka, cijelo vrijeme sjedio je s nama. Bio je velika osoba,” izjavila je jedna od predvodnica prosvjednika, Fatemeh Khavari.

Alizade je također pokušao dovesti u Švedsku čitavu obitelj. Međutim, u tome ga je spriječilo ubojstvo u dvorištu škole koju je pohađao.

Još uvijek je nepoznato tko je njegov ubojica, no u međuvremenu je uhićen jedan od učenika. U sukobu je ozlijeđena još jedna osoba.

Ovo nije prvi takav tragičan i paradoksalan slučaj. Naime, u rujnu su se dvojica imigranata posvađala u teretani u gradu Ängelholm, što je rezultiralo smrću jednog od njih koji je izboden nožem.

Prošlog ljeta, „maloljetna imigrantica bez pratnje” iz Afganistana također je ubijena u šumi pored grada Hökarängen, a istraga je još u tijeku.

Za neke imigrante tako je Švedska postala mnogo opasnija za boravak od odlaska u matičnu domovinu, u koju se uz pomoć UN-a već vratilo na stotine tisuća imigranata iz obližnjeg Pakistana.