„Nijemci kao narod ne postoje“, tvrdi lider stranke Zelenih

U razgovoru za video medij Informr, novi šef njemačke stranke Zelenih, Robert Habeck, izjavio je da Nijemci kao narod ne postoje, te da se radi o nacističkom konceptu.

Upitan što misli o pojmu nacionalne izdaje, Habeck je odgovorio:

To je nacistički koncept. Narod ne postoji, a posljedično ne postoji ni izdaja naroda. Pojam nacionalne izdaje je izjava bijesa koja razjedinjuje, ona je diskriminirajuća i štetna.

Ova izjava naišla je na reakciju nekih političara, među kojima i čelnika AfD-a Jörga Meuthena, koji je odgovorio:

Naravno da Nijemci postoje, kao što postoje Talijani, Španjolci, Francuzi i Turci… Stranka Zelenih još nije postigla svoj destruktivni cilj, a to je brisanje granica. Naš narod preživio je i gore ideologije i nema se razloga bojati jednog pseudo-intelektualnog snoba.

Ovo nije prvi put da od njemačkih političara čujemo izjavu kako „Nijemci kao narod ne postoje“, ili da „ne postoji njemačka kultura“, dok bi u isto vrijeme taj političar trebao predstavljati taj isti njemački narod, no stranka Zelenih već je tradicionalno poznata po kontroverznim izjavama.

Još osamdesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko istaknutih članova stranke Zelenih zagovaralo je legalizaciju pedofilije, a istraživanje je pokazalo da je „utjecaj pedofila u stranci bio i znatno veći nego što se mislilo“.