Nijemci otvorili elektrificirani dio autoceste za kamione s hibridnim pogonom (VIDEO)

U Njemačkoj je prije nekoliko dana otvoreno prvih 5 kilometara „električne autoceste“ na kojoj je započelo službeno testiranje teških kamiona na hibridni pogon. Cilj projekta je – smanjenje štetnosti za okoliš.

Dio atuoceste između Darmstadta i Frankfurta u dužini od 5 kilometara tako je pokriven nadzemnim električnim kablovima sličnim onima na željeznicama, prenosi Deutsche Welle.

Prošlog utorka započelo je i prvo testiranje u stvarnom prometu, pri čemu su se kamioni na hibridni pogon s pantografima uključili u uobičajeni promet konvencionalnih vozila. Zasada su planirana testiranja u oba smjera autoceste do 2022. godine.

Prilikom testiranja, istraživači s Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu mjeriti će ekonomske i ekološke utjecaje tijekom perioda od tri godine.

Prethodna testiranja već su izvedena u prosincu prošle godine, kada je kamion na hibridni pogon izvršio noćnu testnu vožnju, ali pri nižoj brzini. Kroz naredne tri godine planira se testiranje pet takvih kamiona i to svakog dana.

Unatoč tome što su opremljeni pantografima, kamioni će zbog hibridnog pogona i dalje moći pretjecati vozila, iako privremeno neće dobivati potrebnu električnu energiju.

Mreža kablova je pod naponom od 670 Volta istosmjerne struje, a trebala bi se automatski isključivati u slučaju teških nesreća.

Izgradnja električne mreže na ovom dijelu autoceste koštala je porezne obveznike već 14.6 milijuna eura, dok će samo testiranje koštati dodatnih 15 milijuna eura. Ukoliko se pokaže isplativim, planira se elektrifikacija dodatnih 1000 kilometara autoceste.