„Nisam imao izbora, morao sam ubiti sestru jer se udala za kršćanina“

mubeen-rajhu-640x480

Muškarac iz Pakistana, koji je ubio svoju sestru pucnjem u glavu zato što se udala za kršćanina, kaže da „nije imao izbora“ nego da je ubije zbog njenog sramotnog čina kojim je obesčastila svoju obitelj.

Dok je njegova mlađa sestra Tasleem sjedila u kuhinji zajedno sa svojom majkom i sestrom, Mubeen Rajhu pucao joj je u glavu u njihovom domu u Lahoreu.

Osamnaestogodišnja Tasleem udala se za mladića kršćanske vjeroispovijesti imenom Jehangir, koji je čak pristao preobratiti se na islam kako bi udovoljio zahtjevima njene obitelji, ali to nije bilo dovoljno njenom bratu da poštedi njen život.

Mubeenu sada prijeti doživotni zatvor, ali on se ne kaje zbog „ubojstva iz časti“, te tvrdi da je to bio ispravan postupak.

Nisam to mogao dopustiti, samo sam o tome razmišljao. Morao sam ju ubiti, nisam imao izbora.

U razgovoru za Associated Press, Mubeen kaže da je bio suočen sa pritiskom susjeda i kolega da učini nešto zbog sestrine situacije.

I drugi pripadnici muslimanske zajednice u Lahoreu iskazali su potporu Mubeenovom potezu, sugerirajući da to bilo časno djelo.

Ponosan sam na ovog čovjeka jer je učinio pravu stvar, ubio ju je“, kazao je jedan od susjeda, imenom Babar Ali. „Ne možemo dopustiti bilo kome da se ženi van naše vjere. On je učinio pravu stvar.

Tasleemin otac, Mohammed Nasser Rajhu, krivi svoju kćer za njenu vlastitu smrt, i za sramotu koju je nanijela obitelji.

Moja obitelj je uništena. Sve je uništeno zbog te sramotne djevojke. Čak i nakon njene smrti, ja sam uništen zbog nje.

Tasleemina smrt povratila je čast obitelji, prema islamskim vjerskim zakonima u toj zemlji, koja tretira ubojstva zbog časti na drukčiji način od običnih ubojstava. Zakon mnogih muslimanskih zemalja bliskog i srednjeg istoka reflektira takvo razmišljanje. U Jordanu i Siriji, primjerice, kazne su mnogo manje za ubojstva iz časti u usporedbi sa ostalim ubojstvima.

Ubojstva iz časti su u porastu u Pakistanu, s tim da su većina žrtava žene. Prošle godine je u Pakistanu zbog časti ubijeno 1.184 osoba, od toga samo 88 muškaraca. 2014. godine brojka ubijenih je bio 1.005, dok je godinu prije brojka iznosila 869 žrtava.

Lokalni kršćani u Lahoreu kažu da žive u strahu nakon Tasleemine smrti, te da je već bilo pucnjeva prema njihovim domovima. „U strahu smo od kako se zbilo ubojstvo. Ovdje je samo nekolicina kršćanskih kuća, ali nemamo kamo drugamo otići.“

Kršćani su iznimno ranjivi u Pakistanu, unatoč tome što im vlada garantira vjersku slobodu. Kršćani i druge vjerske manjine već su optuživale vladu da premalo čini kako bi ih zaštitila. Pakistan je većinski muslimanska zemlja, gdje kršćani čine tek dva posto populacije.

Predrasude prema kršćanima uče se od malih nogu, čak i u školskom sustavu. Početkom ove godine, istraživanje je ukazalo na diskriminirajuću prezetaciju kršćana i hindusa u školskim udžbenicima, prikazujući ih manje vrijednima od muslimana.

Izvor: Associated Press, Breitbart