Niska razina testosterona i neplodnost znače kraći životni vijek

Foto: SCIEPRO / Getty

Istraživanje provedeno nad 5.177 muškaraca otkrilo je da muškarci s malim brojem spermija češće boluju od raznih bolesti i općenito su lošijeg zdravstvenog stanja.

Istraživanje se provodilo nad parovima u Italiji koji imaju problema sa začećem, a rezultat je ukazao na to da muškarci s malim brojem spermija općenito imaju lošije zdravstveno stanje. Oni imaju 20 posto veću vjerojatnost da će biti pretili, imati visok krvni tlak i kolesterol, a pored toga podložniji su i oboljenjima poput dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.

Ono što je posebno važno, oni 12 puta češće imaju nisku razinu testosterona, a zna se da razina hormona testosterona utječe upravo na plodnost muškaraca. Isto tako poznato je da mnoge supstance kojima obiluje moderan život i način prehrane smanjuju razinu testosterona.

Muškarci u parovima koji imaju problema sa začećem trebali bi biti adekvatno dijagnosticirani, a o njihovom zdravstvenom stanju trebali bi se konzultirati i stručnjaci za plodnost, kao i liječnici opće prakse, jer ti muškarci imaju veće šanse od raznih oboljenja“, izjavio je dr. Alberto Ferlin, voditelj istraživanja.

Neplodni muškarci češće imaju zdravstvene probleme ili rizične faktore koji im znatno mogu smanjiti kvalitetu života i skratiti životni vijek. Procjena plodnosti daje ujedno muškarcima priliku procjene zdravlja i prevencije bolesti.“