„Nismo ničije marionete“ – Talijanska vlada poručila NATO-u

Foto: Alberto Pizzoli / AFP

Kao odgovor na upozorenje NATO-a da Rim mora ostaviti na snazi sankcije usmjerene protiv Rusije, talijanski zamjenik premijera Luigi Di Maio poručio je da nova vlada neće primati naredbe od nikoga, te da će zatopliti odnose s Rusijom.

Di Maio, koji je novi ministar ekonomskog razvoja i zamjenik premijera, kazao je da nova talijanska administracija „neće biti beskičmenjačka i podilaziti volji drugih država“.

Nova koalicijska vlada već je pokazala otpor neprijateljskom stavu zapadnih sila prema Rusiji. U srijedu se tako našla metom predstavnika NATO saveza nakon govora talijanskog premijera koji je izrazio namjeru zbližavanja Rusiji i ukidanja sankcija toj zemlji, koje ujedno štete talijanskom gospodarstvu.

Dok je premijerov govor naišao na pljesak i odobravanje u parlamentu, ujedno je izazvao oštre kritike predstavnika NATO saveza.

Moramo zadržati politički dijalog s Rusijom, no ekonomske sankcije su važne“, rekao je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson upozorila je Italiju da kao članica saveza mora napustiti ideju promjene stava prema Rusiji dokle god „Moskva ne promijeni svoje ponašanje, inače će to biti loš signal Moskvi“.

No čini se da ova upozorenja nisu promijenila stav nove vlade po pitanju vanjske politike. „Otvoreni smo prema razgovoru s Rusijom, kao što smo uvijek bili“, poručio je Di Maio.