Nisu znali da je silovanje protuzakonito

Tri maloljetna tražitelja azila iz Afganistana osuđena su na zatvorske kazne od 5 do 6 godina zbog grupnog silovanja djevojke, koju su odabrali nasumično, pratili i silovali u javnom wc-u.

Trojac je u Austriju došao balkanskom rutom 2015. godine. Prema riječima suca Norberta Gerstbergera, to bi mogla biti „olakotna“ okolnost, nije doduše jasno zbog kojeg razloga.

Napadači imaju 16 odnosno 17 godina, a najmlađi od njih isplanirao je i inicirao napad. Provalili su u javni wc u kojem su potom izvršili silovanje. Šesnaestgodišnjaku se također sudi i zbog napada na policajku.

Nije objavljeno hoće li napadači nakon odsluženja kazne biti deportirani ili će ostati u Austriji. Sva trojica, unatoč tome što su priznali zločin, tvrde da nisu prekrešili zakon, te da nisu znali da je silovanje u Austriji kazneno djelo, jer „žene u njihovoj domovini imaju drugačiji položaj“.

Dvadesetjednogodišnja žrtva je studentica iz Turske. Pokušala se obraniti, no napadači su ju svladali i lupali joj glavom o zid te ju gušili. Nakon toga je silovana od strane sve trojice.

Djevojka je napustila daljnje školovanje u Austriji, zbog psiholoških problema koji su posljedica silovanja, te se vratila u Tursku.

Izvor: Express, Tribun