Ispit koji su prije dva tjedna spektakularno pali svi potencijalni profesionalni kirurzi s pet sveučilišta u Južnoj Africi bit će ponovljen, ali u formatu na zaokruživanje.

Zach Koto, predsjednik vijeća kirurga pri Medicinskom fakultetu Južne Afrike (CMSA), objavio je na medijskom brifingu u Johanesburgu da će se počevši od sljedeće godine koristiti format višestrukog izbora, piše IOL.

Nakon što se pokazalo da niti jedan kandidat sa Sveučilišta Wits, Sveučilišta Cape Town, Sveučilišta Pretoria, Sveučilišta Walter Sisulu i Sveučilišta Free State nije položio ispit, nastao je opći šok.

Neki su sveučilišni dužnosnici postavili pitanje zašto su samo kandidati sa Sveučilišta KwaZulu-Natal (UKZN), Sveučilišta zdravstvenih znanosti Sefako Makgatho i Sveučilišta Stellenbosch uspjeli položiti ispit.

Koto je rekao da je ispit u formatu višestrukog izbora implementiran na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Većina međunarodnih koledža sada koristi pitanja s višestrukim izborom. Jedno je pitanje s najboljim odgovorom. Bolja je vrsta procjene odgovaranja na pitanja. To je ujedno i prednost za narativne vještine pojedinaca“, rekao je Koto.

Međutim, predsjednica CSMA-a Flavia Senkubuge rekla je da se nastavlja istraga niske stope prolaznosti. Rekla je da će se istraga usredotočiti na obje skupine, i one koje nisu uspjeli proći i one koji su položili ispit.

Institucijama koje su uspjele položiti ispit mora se pristupiti tako da se usvoji njihov mehanizam obuke. Moramo si postaviti pitanja: sveučilišta koja su prošla, što ona rade i što rde ona koja nisu prošla, koji su izazovi?

Ona je rekla da institucije za izobrazbu nisu jednake, te stoga sve institucije neće imati stopostotnu prolaznu stopu. Dodala je da 44% nije prolaznost, već kvalifikacija.

Prolaznost će biti utvrđena krajem ovog mjeseca nakon drugog dijela ispitivanja. Završni ispit ima dva dijela. Prvi dio (pisana komponenta) koji je napisan 25. i 26. srpnja.

Drugi dio (klinička komponenta) bit će napisan sljedeći tjedan. Na drugi dio ispita bit će pozvani samo kandidati koji su u prvom dijelu riješili najmanje 45% te u drugom dijelu najmanje 50% pitanja, a oni koji nisu zadovoljni rezultatima moći će se žaliti nakon oba ispita,“ rekla je Senkubuge.

Koto je također rekao da je pad prolaznosti počeo prošle godine i da su provedene istrage, međutim, na ispitivanju nije bilo većih promjena.

Na vijeću su postavljena pitanja o vrsti obuke koju studenti dobivaju i problemima sa radnim opterećenjem, a također smo pogledali jesu li ispiti pošteni ili nepošteni i druga pitanja vezana uz postupak ocjenjivanja. Prema našim nalazima nije bilo većih promjena, međutim, nastavljamo s istragom na visokoj razini“, rekao je Koto.

Savjet zdravstvenih profesija Južne Afrike rekao je da se uključuje u istragu kako bi se osiguralo rješavanje relevantnih aspekata.

Očekuje se da će istraga biti okončana kasnije ove godine.