Nizozemska: 1400 djevojčica svake godine postanu žrtve imigrantskih svodnika

Najmanje 1400 nizozemskih djevojčica svake godine biva žrtvama prisilne prostitucije u kojoj glavnu ulogu svodnika vode imigranti iz Maroka, Turske, Kariba te Romi iz istočne Europe.

Zajednička istraga nizozemske policije te Centra za zlostavljanje i trgovinu ljudima, otkrila je kako imigranti prvo mame djevojčice u lažnu vezu, nakon čega snimaju spolni odnos s njima te ih pod prijetnjom javnog objavljivanja videa prisiljavaju na prostituciju.

Prema pisanju nizozemskog portala Algemeen Daglblad, policijski istražitelji Marijke van Overveld i Esmee Huijps izjavili su kako su glavni počinitelji „Marokanci, Turci, Romi i stanovnici Antila.

Većina zlostavljanih djevojčica dio su nizozemskog sustava socijalne skrbi te su nerijetko dijelom razorenih obitelji ili dolaze iz problematičnih sredina.

Vjeruje se kako svodnici svakog dana samo na jednoj od svojih žrtava zarade oko 800 eura, a djevojčice su često zatočene u stanovima u predgrađima ili čak u dvorišnim šupama.

Svodnici reklamiraju svoju „robu“ putem zatvorenih grupa na društvenim medijima.

Brojke pokazuju kako tek jedna na deset zlostavljanih djevojčica dobije pomoć od vlasti, te se stoga vrši obuka učitelja, liječnika i drugih državnih službenika kako bi prepoznali moguće žrtve koje se ne usude priznati.

Nizozemska ima vrlo liberalne stavove kada je u pitanju prostitucija te je dugi niz godina poznata po seks-turizmu. Postojeći zakoni onemogućavaju aktivno gonjenje kriminalnih bandi krijumčara i svodnika zbog niza rupa u njima.

Policija je odnedavno započela lov na ove kriminalce postavljanjem lažnih oglasa kojima se mami kriminalce u zamku što olakšava njihovo hvatanje i procesuiranje.

Zanimljivo je kako je policija otkrila i da se novac od svodništva i prostitucije koristi za financiranje većih kriminalnih operacija u inozemstvu, a također i za financiranje islamskih ekstremističkih organizacija diljem svijeta.