Nizozemska je zaustavila sva međunarodna posvajanja nakon što je studija otkrila da su mnoga djeca dovedena u zemlju ukradena od roditelja.

Studija vladine komisije proučavala je posvojenja iz nekoliko zemalja, uključujući Bangladeš, Brazil, Kolumbiju, Indoneziju i Šri Lanku između 1967. i 1998. godine, i otkrila da su djeca oduzeta njihovim roditeljima. U nekim slučajevima djeca su kupljena od roditelja koji su se suočili s pritiskom dok su patili od siromaštva.

Komisija je također primijetila da je nizozemska vlada znala za probleme još 1960-ih. Neki su dužnosnici čak bili uključeni u zloporabe usvojenja, izvještava Deutsche Welle.

Ministar pravne zaštite Sander Dekker službeno se ispričao onima koji su pogođeni takvim nedjelima ranije ovog tjedna, navodeći kako će kao rezultat nalaza međunarodno usvajanje zasad biti zaustavljeno.

Dekker je dodao da je ukidanje međunarodnog moratorija za usvojenja posao za sljedeću administraciju. Vlada premijera Marka Ruttea pala je u siječnju usred skandala oko socijalne skrbi, a Rutte nadgleda prijelaznu vladu do izbora u ožujku.

Nizozemska studija uslijedila je manje od godinu dana nakon što je njemački izvještaj uključio bivše berlinske senatore, bivšu zapadnonjemačku kancelarku i mnoge druge u mrežu koja je namjerno smjestila djecu beskućnike u domove poznatih pedofila.

Istraživači sa Sveučilišta Hildesheim objavili su svoja otkrića nakon pregledavanja tisuća datoteka i detaljno opisali mrežu koja ne samo da je prihvatila udomitelje pedofile, već je branila i podržala projekt koji je omogućio da jedan muškarac zlostavlja barem devetero djece.

Helmut Kentler, voditelj Pedagoškog centra u Berlinu koji je identificiran u izvješću, pozvao je da siročad bude udomljena kod pedofila i zalagao se da djeca imaju spolne odnose s odraslima, opisujući takve „veze“ kao je to „u nekim slučajevima gotovo nešto poput nježnijeg oblika socijalnog rada“.

O svemu se znalo“, rekao je dr. Stephan Klecha, povjesničar sa Sveučilišta Göttingen. „Kentlerove knjige bile su bestseleri. Njegov eksperiment omogućio je Berlinski senat, a njegovo je posljednje izvješće dobilo predgovor liberalnog gradskog senatora.“